De droombaan van Kathalijne Buitenweg

Wat is uw droombaan? NRC vraagt het deze campagne aan verschillende kandidaat-Kamerleden.

De Droombaan 3/12

‘Ik ga ontdekt worden als gitarist bij Prince’

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks)

Verkiezingen. Wat is uw droombaan? NRC vraagt het deze campagne aan verschillende kandidaat-Kamerleden. Door Petra de Koning

Foto Merlijn Doomernik

Tot haar achttiende had Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) niet gerookt en van haar ouders mocht ze kiezen tussen autorijlessen of 1.200 gulden (550 euro). Ze koos het geld en kocht er meteen een elektrische gitaar van, een Fender. Ze nam les en ging in een vrouwenband, de Looders. En ze nam nóg een belangrijke beslissing: naast Europese studies ging ze amerikanistiek studeren. „Dan kon ik een jaar naar Amerika en ik had als droom: ik ga naar Minneapolis, want daar woont Prince. Ik ga op de hoek van de straat gitaar spelen en word ontdekt als de nieuwe Wendy.”

Wendy Melvoin speelde in de jaren tachtig bij Prince. Van Prince had Kathalijne Buitenweg als puber een poster op haar kamer, ze had alle lp’s, ging naar optredens, maar miste – tot haar verdriet – de verrassingsoptredens die hij in Nederland gaf. Net als Prince droeg ze peach and black-kleren. „Dan liep ik in die kleren in de regen de hond uit te laten met op mijn koptelefoon Purple Rain.”

Buitenweg ging níét naar de VS, ze werd actief in een Europese jongerenorganisatie, ze ging daarna bij de Europese Commissie werken en werd Europarlementariër. Ze is nu 46. „Maar toen Prince vorig doodging, dacht ik: dan ga ik hem dus echt nooit meer ontmoeten.”

Haar eigen dochter is nu zestien en maakt zich soms zorgen over de studie die ze moet kiezen. „Dan zeg ik: welke reden je ook hebt om een studie te kiezen, dóé het gewoon. Achteraf gezien vind ik het natuurlijk wel merkwaardig dat ik mijn studiekeuze heb laten afhangen van Prince. Maar je maakt er gewoon het beste van.”

Bekijk de foto’s van alle andere droombanen

Met dank aan Prince Look a Like.