Longreads

Hoe een vluchteling in de VS president werd van Somalië

Mohamed Abdullahi Mohamed vroeg politiek asiel aan in de VS, werkte bij het Openbaar Vervoer en schreef zijn scriptie over Amerikaanse belangen in Somalië.

Vrouwen in Somalië vieren de verkiezingsoverwinning van president Mohamed Abdullahi Mohamed. Foto Farah Abdi Warsameh/ AP

In Somalië, een van de armste en meest corrupte landen ter wereld, gingen in de afgelopen maanden stapels met 100-dollarbiljetten rond om de presidentsverkiezingen te kopen. Groot was de verrassing toen parlementsleden niet de zittende president kozen, maar outsider Mohamed Abdullahi ‘Farmajo’ Mohamed.

In de Somalische hoofdstad Mogadishu werd het gevierd met geweerschoten en het slachten van een kameel, duizenden kilometers verder werden high-fives uitgedeeld in een kantoor in de Amerikaanse stad Buffalo. De nieuwswebsite Politico schrijft in een fascinerende longread de levensgeschiedenis op van de Somalische immigrant die carrière maakte bij het Openbaar Vervoer van de staat New York en nu president is van zijn geboorteland.

Lees ook een achtergrondartikel van NRC-correspondent Koert Lindijer: Somalië kiest niet voor het geld

Schrijft scriptie over Amerikaanse belangen in Somalië

Het is het verhaal over een voormalig hoge medewerker op de Somalische ambassade in Washington die zich in 1988 uitspreekt tegen de autoritaire overheid in Somalië, niet durft terug te keren naar zijn land en politiek asiel aanvraagt in de Verenigde Staten. “Toen was de VS geneigd om ‘ja’ te zeggen”, schrijft Politico venijdig in een terloopse opmerking.

In de stad Buffalo, waar al veel Somalische vluchtelingen wonen, toont Mohamed (Farmajo is zijn bijnaam) zijn politieke talent als organisator van zijn gemeenschap. Hij helpt de Republikeinse kandidaat Joe Giambria aan stemmen voor deelstaat Eric County in New York en gaat na diens verkiezing werken in zijn kantoor om minderheden te helpen. Dezelfde functie vervult Mohamed ook acht jaar lang bij het Openbaar Vervoer van de staat New York.

Toch is zijn geboorteland Somalië nooit ver weg. Op de New York State University schrijft hij zijn scriptie in politieke wetenschappen over de Amerikaanse strategische belangen in Somalië. Zijn opwachting in de Somalische politiek komt zeer toevallig tot stand en na een korte periode als premier keert hij gedesillusioneerd weer terug naar de VS, maar blijft geloven in de dag dat hij het voor te zeggen heeft in Somalië om een einde te kunnen maken aan het geweld van terreurbeweging Al-Shabaab en de corruptie in het land. Zijn voormalige collega’s hopen dat hij voldoende democratische bagage heeft meekregen waardoor het niet blijft bij mooie beloftes.

Lees hier: ‘How an American Bureaucrat Became President of Somalia’ (3.300 woorden, leestijd: 13 minuten )
    • Huib de Zeeuw