Filmoverzicht: ‘Loving’ en de docu van Heleen van Royen

De filmredactie van NRC bespreekt de nieuwe films van deze week. If the Sun Explodes is een veelbelovend debuut, Miss Sloane is vooral seksistisch.

 • ●●●●●

  Loving: Historisch drama

  Die stilte in het oog van de orkaan fascineerde regisseur Nichols. Bij hem geen zweterige dreiging van good ol’ boys en Ku Klux Klan; zelfs het drama van het dodelijk verkeersongeluk van Richard in 1975 – dat Mildred een oog kost – laat hij links liggen. Een integere keus, iets te integer: het maakt Loving soms ietwat inert. Wel was het ‘knap irritant’ dat de Lovings zo’n harmonieuze relatie hadden. Nichols: „Werk je aan een script, dan helpt het als die relatie ergens kraakt en Richard bij een vriend op de bank moet slapen. Lees de recensie: Ruth Negga: ‘Verontwaardiging kon Mildred Loving zich niet veroorloven’

  Regie: Jeff Nichols. Met: Ruth Negga, Joel Edgerton. In: 26 bioscopen.

 • ●●●●

  Sieranevada: Drama

  Het gaat bij Sierranevada om ‘visual storytelling’ in de beste traditie: niet plot en woorden vertellen het verhaal, maar dat voortdurende staren van die camera, op precies de juiste hoogte en afstand. ‘Uncanny’, alsof het woord ervoor is uitgevonden. Want er waart een geest door de levens van deze mensen. Lees de recensie: Droog familiedrama blijkt spookverhaal over post-truth

  Regie: Cristi Puiu. Met: Mimi Branescu, Judith State, Bogdan Dumitrache. In: 14 bioscopen.

 • ●●●●●

  Miss Sloane: Thriller

  Alle vragen worden netjes en met de nodige plottwists afgewerkt volgens het stramien van de politieke paranoïathriller – waarbij we niet alleen voor de ‘waarheid’ vrezen, maar ook voor onze eigen sympathieën. Het is echter problematisch dat er in de kiem van dit project niet is nagedacht over het feit dat Miss Sloane het zoveelste vrouwelijke hoofdpersonage is bij wie talent en passie betaald worden met eenzaamheid en psychische problemen Lees de recensie: ‘Miss Sloane’ legt vooral seksisme in filmindustrie bloot

  Regie: John Madden. Met: Jessica Chastain, Mark Strong, Gugu Mbatha-Raw. In: 28 bioscopen.

 • ●●●●

  If the Sun Explodes: Drama

  If the Sun Explodes bestaat voornamelijk uit op locatie opgenomen, sfeervolle impressies. Het veelbelovende speelfilmdebuut van regisseur-scenarist Hanna van Niekerk (1991) schetst een treffend beeld van naar zingeving zoekende twintigers die elkaar constant aanspreken met „liefje” en die graag „iets nuttigs willen doen”, maar is vooral een ontleding van een relatie die langzaam maar zeker uit elkaar valt. Lees de recensie: Zoekende twintigers en hun bucket list

  Regie: Hanna van Niekerk. Met: Egbert-Jan Weeber, Wies Fest. In: 8 bioscopen.

 • ●●●●

  Het doet zo zeer: Documentaire

  De moeder van Heleen van Royen is een stevige dame, die nog altijd flink kan razen en tieren. Van Royen filmt haar weliswaar op haar meest kwetsbare momenten, maar toch ook met waardigheid en zonder sentimentaliteit. Toch blijft de vraag wat haar moeder ervan zou hebben gevonden om zo in de openbaarheid te komen, als ze nog goed van geest was geweest? Lees de recensie: Krachtig debuut van een iets te voorbeeldige Van Royen

  Regie: Heleen van Royen. In: 34 bioscopen.