Recensie

Een nachtelijke ‘cornetto classico’ en meer smakelijke anekdotes uit het cabaret

’s Nachts, onderweg van een voorstelling terug naar huis, halen de mannen van cabaretgroep Niet Uit Het Raam altijd een ijsje. Een cornetto classico om precies te zijn, vertelt Peter Heerschop, een van de vier leden van NUHR. „Dat doen we al tientallen jaren. Waarom een cornetto? Geen idee, dat is zo gegroeid.”

Naar zulke anekdotes gaat Heerschop op zoek in zijn nieuwe radioprogramma Daar zal je ’m hebben. Vooralsnog vier keer, elke laatste zaterdagnacht van de maand, presenteert hij het radioprogramma rechtstreeks vanuit de foyer van theater De Kleine Komedie in Amsterdam. Het is de traditionele nazit van een voorstelling – met gasten en muziek van onder anderen pianist Paul de Munnik.

Heerschop praat met de artiesten die in De Kleine Komedie hebben opgetreden en naar wie – titelverklaring – de bezoekers in het theatercafé reikhalzend uitkijken. En hij praat met het publiek, en telefonisch met collega’s die in de auto naar huis zijn. ‘Seks, drugs en een saucijzenbroodje bij een tankstation’, schrijft BNN-VARA treffend in een persbericht.

Radio 1 heeft vooralsnog slechts vier uitzendingen gepland van Daar zal je ’m hebben, en dan ook nog eens middenin de nacht. Het is de rafelrand van de publieke radio. Een redelijk ondankbaar moment voor een nieuw programma. „Ik weet het”, zegt Heerschop een paar dagen voor de eerste uitzending. „Het is een tijdstip waarop misschien niet veel mensen zullen luisteren. Maar dat vind ik helemaal niet erg.” Sterker nog, zegt hij, rond die tijd zou hij ook met collega’s hebben zitten napraten. „Dat is prettig: zij hebben dezelfde angsten, dezelfde ellende, dezelfde adrenaline. Ze komen vol indrukken thuis en kunnen dan hun verhaal niet kwijt. ‘Ja, schat, je was vast en zeker fantastisch, maar ik wil nu slapen!’. Nu maken we er een radioprogramma van.”

Volgens Heerschop moeten we het nieuwe radioprogramma vooral zien als een pilot. „Het is de sfeer van het jaarlijkse tv-lab op NPO 3, maar dan op de radio.”

Voor Heerschop is zijn nieuwe radioprogramma een welkome afleiding nu zijn tv-programma 24 Uur met... dat was te zien bij de video-on-demanddienst van KPN is gestaakt. „Daar was ik goed ziek van.” KPN zegt in een persverklaring wel dat het ‘extraatjes’ voor zijn tv-kijkende abonnees blijft aanbieden.

    • Jan Benjamin