Donderdag minder treinen door verwachte storm

Op veel plaatsen in het land zullen treinen elk half uur rijden, in plaats van elk kwartier.

De NS waarschuwt reizigers rekening te houden met langere reistijden en drukte in de trein.
De NS waarschuwt reizigers rekening te houden met langere reistijden en drukte in de trein. Foto Evert Elzinga/ANP

De NS gaat donderdag in heel het land minder treinen inzetten vanwege de verwachte zware storm. De aangepaste dienstregeling geldt de hele dag. Op veel plaatsen zullen treinen elk half uur rijden, in plaats van elk kwartier.

Het KNMI heeft voor donderdagmiddag- en avond code geel afgekondigd in verband met zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur, die in het hele land voorkomen. Aan de westkust en boven het IJsselmeer is er zelfs kans op zeer zware windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur.

Door minder treinen in te zetten zegt de NS meer ruimte te hebben om “eventuele problemen op het spoor op te lossen”:

“De ervaring leert dat bij dergelijke windsnelheden bomen op het spoor kunnen vallen, waardoor treinen niet kunnen rijden. Ook kan schade ontstaan aan bijvoorbeeld bovenleidingen en/of rails doordat rondvliegend afval daarin belandt.”

De NS waarschuwt reizigers rekening te houden met langere reistijden en drukte in de trein. Op sommige trajecten zal ook een extra overstap noodzakelijk zijn.

Bekijk het volledige overzicht met de belangrijkste aanpassingen hier.