De Spirit Awards zijn de hippe tegenhanger van de Oscars

32 jaar geleden werden de Independent Spirit Awards opgericht voor films zonder immense marketingbudgetten, tegenwoordig zetten ze de toon voor alle prijzen die in het worden uitgereikt, ook de Oscars.

Emmy’s, Grammy’s, Golden Globes, Bafta’s en dan natuurlijk de Oscars. Het Awards Season – zoals het Angelsaksische prijzenseizoen wordt genoemd – duurt tegenwoordig van september tot februari. Meer dan ooit heeft de Amerikaanse prijzenregen de media-industrie gekoloniseerd. Een goeie film is geen nieuws meer, een prijs van een festival, vakorganisatie of jury wel.

Maar wie werkelijk wil weten welke films ertoe doen, moet niet naar de Oscars kijken, de láátste prijzen die worden uitgereikt. Maar naar de op-één-na-laatste, de Independent Spirit Awards, die traditiegetrouw de dag voor de Oscars worden verdeeld. Maar, belangrijker nog, die de éérste zijn die hun nominaties bekendmaken en daarmee de toon zetten voor iedereen die schrijft en oordeelt over de tientallen pers- en vakprijzen die volgen.

Ook belangrijk: aan een aantal prijzen is een geldbedrag verbonden, dat makers in een volgende film kunnen investeren. De prijzen dragen daarmee bij aan continuïteit van de onafhankelijke en innovatieve film.

De eerste film die de Independent Spirit Award voor beste film won, ‘After Hours’ van Martin Scorsese:

De afgelopen jaren werden in de tent op het strand van Santa Monica – waar echte champagne wordt geschonken in plaats van alcoholvrij zoals bij de Oscars – onder meer The Artist, 12 Years a Slave, Birdman en Spotlight bekroond. Films die soms de volgende dag ook bij de Oscars zouden scoren, maar regelmatig te vernieuwend of controversieel bleken voor de grotere groep stemmers voor de Academy Awards. Een groep waarvoor je moet worden uitgenodigd. Stemmen voor de Independent Spirit Awards kan iedere filmliefhebber en professional die dat wil voor minder dan 100 dollar per jaar. Jury’s en subjury’s bepalen de uiteindelijke prijzen.

Dit jaar zijn Barry Jenkins’ Moonlight en American Honey van Andrea Arnold de grote kanshebbers. Met Kelly Reichardt (Certain Women) als tweede vrouwelijke genomineerde in de categorie voor Beste Regie doen ze het bovendien beter op het gebied van gender en diversiteit. Het zijn niet toevallig ook allemaal films die vanuit de positie van outsiders naar de Amerikaanse droom kijken en alleen al daarom de broodnodige gedifferentieerde perspectieven bieden.

De film die vorig jaar werd verkozen tot beste film bij de Independent Spirit Awards, ‘Spotlight’ van Tom McCarthy:

Niet alle films dingen mee. De Independent Spirit Awards werden 32 jaar geleden opgericht voor „onafhankelijke” films – lees: films die niet door een van de grote studio’s met bijbehorende marketingbudgetten worden geproduceerd, en tegenwoordig niet meer dan 20 miljoen dollar mogen kosten. Ter vergelijking: dat is ongeveer het hele jaarbudget van het Nederlands Filmfonds.

Behalve om de andere kant van de filmindustrie belichten, zijn de Independent Spirit Awards ook bedoeld als de hippe tegenhanger van de Oscars. Daar mogen de laatste jaren wel allerlei pogingen worden gedaan om wat opener en moderner te worden, de financiële belangen van sponsors en mediabedrijven die zich naar verluidt blauw betalen aan uitzendrechten (details worden door de Academy nooit openbaar gemaakt), zijn simpelweg te groot om zich echte risico’s te kunnen permitteren.

De Independent Spirit Awards worden live uitgezonden via het IFC Network, een Amerikaans kanaal voor onafhankelijke films.