CDA: bedrijven beter beschermen tegen buitenlandse overnamepogingen

Het CDA wil voorkomen dat belangrijke Nederlandse bedrijven worden overgenomen door buitenlandse concerns. ‘Vitale sectoren’ van de Nederlandse economie, zoals voedsel en veiligheid, zouden daartoe wettelijk beschermd moeten worden. Een volgend kabinet zou dit zo snel mogelijk moeten regelen.

Dat zegt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma deze woensdag in een interview met NRC. Hij reageert daarmee op het mislukte overnamebod op het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern Unilever door het Amerikaanse Kraft Heinz. Buma: „De Britse premier May heeft meteen gezegd: dat willen we niet hebben. Premier Rutte heb ik niet gehoord.” Eind vorig jaar strandde een overname van PostNL door het Belgische Bpost.

Het voorstel van Buma is opmerkelijk: zijn partij is van oudsher tegenstander van protectionistisch beleid. Onder toenmalig CDA-premier Balkenende verzette het kabinet zich in 2007 niet tegen de overname van ABN Amro, dat vervolgens werd opgesplitst. Daar zegt Buma nu over: „Frankrijk had zo’n opsplitsing nooit laten gebeuren.”

Buma noemt ook het voorbeeld van Chinese beleggers die landbouwgrond opkopen. „Stel je voor dat ze ook Campina overnemen. Dan is onze hele voedselsector straks in handen van Chinezen.” Volgens Buma zouden dergelijke overnames „ gevaarlijk” kunnen zijn voor de Nederlandse voedselvoorziening.

Buma: CDA de grootste pagina 8-9Unilever pagina E3
    • Thijs Niemantsverdriet
    • Titia Ketelaar