Boeren gaan loten om te stoppen

melkvee

Er willen zoveel boeren meedoen met de opkoopregeling voor koeien van het ministerie van Economische Zaken, dat het ministerie de inschrijving voorlopig heeft gesloten. Het potje voor de zogenoemde stoppersregeling, die bedoeld is om het fosfaatoverschot te beperken, is na één dag al leeg.

Het ministerie en de boeren zelf hadden samen 12 miljoen euro vrijgemaakt om melkveehouders aan te moedigen hun bedrijf op te doeken. Er meldden zich meteen 498 boeren, met samen meer dan 40.000 koeien – veel meer dan verwacht. Zij moeten nu loten om het beschikbare geld.

Wie achter het net vist, kan in mei nog een poging wagen. Dan komt er een tweede potje vrij, en later nog een derde. Boeren krijgen dan wel minder geld voor hun vee – vooralsnog vastgesteld op 1.200 euro per koe. De stoppersregeling moet ervoor zorgen dat Nederland straks 60.000 koeien minder telt. Daarvoor ligt in totaal 50 miljoen euro klaar. (ANP)

    • Marc Hijink