AEX voor het eerst sinds augustus 2015 boven 500

De Amsterdamse beursindex lift mee op het succes van de Amerikaanse beurzen, na de verkiezing van Donald Trump.

Het gebouw van de Amsterdamse beurs.
Het gebouw van de Amsterdamse beurs. Foto Lex van Lieshout/ANP

Vlak na opening van de beurs is de AEX door de 500-puntengrens heen gebroken. Voor het laatst gebeurde dat in augustus 2015. Het overschrijden van de symbolische barrière was vooralsnog maar van korte duur. Om 09.40 uur dook de index er al weer onder.

De stijging komt onder meer door gunstige cijfers van Wolters Kluwer. De uitgeverij maakte bekend in 2016 2 procent meer omzet te hebben gedraaid dan een jaar eerder. De nettowinst viel 6 procent hoger uit. Het aandeel van het bedrijf is bijna drie procent gestegen na bekendmaking van de cijfers.

De AEX is de index van de 25 bedrijven met de grootste waarde op de Amsterdamse beurs. In navolging van de Amerikaanse beurzen die na de verkiezing van Donald Trump tot recordhoogtes stegen - in januari ging de Dow Jones over de 20.000 punten - doet ook de AEX het de laatste tijd goed. Vanaf november is de index bijna 14 procent gestegen.

Een record voor de AEX is nog ver weg. Op 4 september 2000 sloot de index op 701,56 punten. Dat was in een tijd dat de internetbubbel het hoogtepunt bereikte.

    • Joram Bolle