Zorgautoriteit Ziekenhuizen maken steeds meer winst op dure medicijnen

Ziekenhuizen verdienen steeds meer aan dure medicijnen. Dat gebeurt doordat ze korting die zij bedingen bij de pillenfabrikant voor zichzelf houden. Bij de zorgverzekeraar declareren zij het officiële inkooptarief. Uit een recent rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit, een toezichthouder, blijkt dat de winstmarge – het verschil tussen inkoop- en verkoopprijs van dure medicijnen, gestegen is van gemiddeld 5 procent van de omzet in 2013 naar ruim 7 procent in 2014. Dat betekent dat ziekenhuizen omgerekend circa 125 miljoen euro verdienen aan dure medicijnen. De universitair medische centra kondigden maandag aan dat ze gaan samenwerken bij de inkoop van dure medicijnen. (NRC)

Lees ook: Ziekenhuizen maken steeds meer winst op dure medicijnen
    • Jeroen Wester