Zo ziet de groei van de wapenhandel eruit

Onderzoek De wereldwijde wapenverkopen zijn in de afgelopen vijf jaar met ruim 8 procent gestegen. De vraag kwam vooral uit het Midden-Oosten, dat 86 procent méér importeerde, en Azië.

Irakese militairen maken hun wapens schoon in het zuiden van Mosul.
Irakese militairen maken hun wapens schoon in het zuiden van Mosul. Foto Khalid al Mousily/REUTERS

Koploper VS

Amerikaanse leveranciers zagen hun verkopen met ruim 20 procent toenemen in de laatste jaren van de regering- Obama. De Amerikanen zijn goed voor eenderde van het wereldwijde volume. De helft van de Amerikaanse wapens ging naar het Midden-Oosten. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste leverancier aan die regio, met – ook daar – eenderde van de wapenverkopen.

Rusland

Rusland tekende voor bijna een kwart van de verkopen. Belangrijke afnemers van Russische systemen zijn India, Vietnam, China en Algerije.

India

In Azië is vooral opvallend dat India veel meer importeert dan buurland en grote rivaal Pakistan.

Saoedi-Arabië top inkoper

Saoedi-Arabië en Quatar waren, ondanks een lage olieprijs, de grootste groeiers onder de importeurs. De aankopen van Saoedi-Arabië stegen met 212 procent, de aanschaf van Quatar met 245 procent.

Rekeneenheid

SIPRI drukt transacties niet uit in geld, maar in een door SIPRI ontwikkelde rekeneenheid, TIV (trend-indicator value). TIV drukt niet de financiële waarde van een transactie uit, maar de militaire capaciteit.

Groei sinds 2004

De wapenhandel groeit al sinds 2004. Azië, het Midden-Oosten en Oceanië namen meer wapens af, Europa, Amerika en Afrika minder. In de afgelopen vijf jaar lagen de verkopen 8,4 procent hoger dan in de periode 2007-2011.