Verenigd Koninkrijk

Google en Bing: piraterijsites niet meer hoog in de zoekresultaten

In het Verenigd Koninkrijk gaan Google en Bing het moeilijker maken om illegaal verspreide films, muziek, boeken en sportuitzendingen te vinden. In de zoekresultaten worden sites die auteursrechten schenden of illegale streams van sportwedstrijden doorzetten straks veel lager geplaatst. De zoekmachines gingen maandag na overleg met de entertainmentindustrie akkoord met een gedragscode die daarvoor moet zorgen. De Britse overheid bemiddelde bij die gesprekken. Google benadrukt dat de toezegging niet betekent dat er op dit moment onvoldoende opgetreden wordt: volgens het bedrijf is het in de eerste plaats een test of de bestaande anti-piraterij-maatregelen goed werken. De gedragscode is naar verwachting vanaf deze zomer van kracht. Of andere landen volgen, is niet bekend. (NRC)