Topturnsters spreken over details misbruik

Verenigde Staten

Sommige turnsters dachten dat het erbij hoorde. Dat hij een goede dokter was en dat hij, als luisterend oor, het goede met hen voor had. Er was argwaan. Maar als ze zouden klagen, was dat misschien wel funest voor hun carrière. Zwijgen was beter.

Aldus drie Amerikaanse turnsters in het programma 60 Minutes, dat zondag was gewijd aan het misbruik binnen het nationale turnteam door teamarts Lawrence Nassar. Jamie Dantzscher, Jessica Howard en Jeanette Antolin vertelden hoe Nassar hen misbruikte. Soms jarenlang.

Dantzscher, die in 2000 brons won op de Olympische Spelen, vertelde hoe Nassar meermaals zijn vingers bij haar naar binnen bracht wanneer hij haar behandelde voor rugklachten. „Het begon op mijn dertiende, veertiende en ging door tot mijn achttiende, toen ik naar de Spelen ging.”

Antolin, die van 1995 tot 2000 deel uitmaakte van de Amerikaanse turnploeg, had vergelijkbare herinneringen. Klagen deed ze destijds niet. „Niemand sprak erover, want er is een groep mensen die de beslissingen neemt en bepaalt of jij succesvol bent of niet. Je doet wat je verteld wordt.”

Twee maanden geleden werd bekend dat turncoaches in de VS zeker 368 pupillen hebben misbruikt de afgelopen twintig jaar. Dit bleek uit onderzoek van The Indianapolis Star, dat zich baseerde op rechtbankverslagen en politierapporten. Met het interview bij 60 Minutes gaan slachtoffers voor het eerst in detail in op het misbruik.

De advocaat van de drie vrouwen klaagt de Amerikaanse turnbond aan omdat er bij de behandelingen nooit een begeleider aanwezig was. Dokter Nassar, die zijn functie in 2015 moest neerleggen vanwege verdenkingen, zit momenteel in de gevangenis vanwege seksuele intimidatie en het bezit van kinderporno. Deze zaken zijn niet gerelateerd aan het misbruik van de drie turnsters. De arts houdt vol dat hij de vrouwen op normale wijze heeft behandeld.