Lichamen tientallen migranten aangespoeld in Libië

Het dodental is nu 74, maar een reddingsorganisatie verwacht dat dit aantal zal oplopen.

Foto: Libische Rode Halvemaan

Ten minste 74 lichamen van Afrikaanse vluchtelingen zijn dinsdagochtend aangespoeld op de Libische kust bij de westelijke stad Zawiya. Reddingswerkers van de Libische Rode Halvemaan hebben aan persbureau AP laten weten meer drenkelingen te verwachten in de loop van de dag.

Volgens de reddingswerkers is er een rubberen boot in de buurt gevonden die normaal zo’n 120 mensen kan vervoeren. Mensensmokkelaars staan erom bekend dat zij zo veel mogelijk mensen op vaak niet-zeewaardige bootjes proppen. Alle migranten waren volwassenen; op drie na allemaal mannen, de meeste afkomstig uit landen beneden de Sahara.

De organisatie heeft op haar Twitteraccount foto’s geplaatst van tientallen lichamen in lijkenzakken.

Volgens de woordvoerder van de Libische Halvemaan, Mohammed Al-Misrati, worden de lichamen naar een kerkhof voor ongeïdentificeerde personen gebracht.

Controversieel plan

De tocht van Libië naar Italië via de Middellandse Zee is al lang een drukke en gevaarlijke route. In Libië woedt al jaren een oorlog, waarbij drie rivaliserende regeringen en tientallen rebellengroepen strijden om de macht. Daardoor is er nauwelijks toezicht op de migrantenstroom en kunnen veel mensensmokkelaars ongestraft hun gang gaan. Vorig jaar maakten 181.000 vluchtelingen de oversteek, waarvan volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zeker 4.500 overleden. Dat is het hoogste aantal doden dat tot dan toe was gemeten.

Lees ook:EU-geld voor Libië om migranten op te vangen

Eerder deze maand bereikte de EU overeenstemming voor een nieuwe en controversieel plan om Afrikaanse migranten tegen te houden de oversteek naar Europa te maken. De leiders zegden de instabiele internationaal erkende overheid van Libië 200 miljoen euro toe om vanaf de lente migrantenboten tegen te houden. Het moet de Libische kustwacht versterken en opvang in de regio mogelijk maken.

Het plan is controversieel omdat hulporganisaties waarschuwen dat Libië door oorlog een zeer onveilige plek is om migranten naar terug te sturen