Schulden

Eurolanden zijn positief na overleg over Griekse crisis

Eurolanden hebben met Griekenland afgesproken dat de onderhandelingen over het huidige hulpprogramma aan dat land „zo snel mogelijk” worden hervat - die lagen stil sinds december. Als Griekenland kan aantonen dat het voldoende structurele hervormingen doorvoert, hoeft er bovendien minder hard te worden bezuinigd. De conclusie van de vergadering maandag was dat het mogelijk is om te verschuiven van ‘bezuinigingen’ naar ‘hervormingen’, omdat Griekenland „al veel werk” heeft gedaan, aldus minister en Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem. De afspraken zijn nog niet heel hard, er ligt nog geen „politiek akkoord”, maar hij sprak van een „goede en positieve stap”. Ook richting de eisen van het IMF, dat weigert mee te betalen aan een steunprogramma dat op termijn onhoudbaar blijkt. (NRC)