Rotterdamse haven

Omstreden politie-informant niet gehoord als getuige in zaak tegen verdachte douanier

In de zaak rond de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. zal een omstreden politie-informant niet worden gehoord als getuige. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag bepaald. De informant, die in het dossier bekendstaat onder de naam ‘Paul’, is een Nederlander woonachtig in Colombia, die heimelijk opnames maakte van gesprekken met G. en deze aan de politie en media doorspeelde. De advocaat van Gerrit G., Jan-Hein Kuijpers, wenste de informant te horen. Hij zou onder meer informatie hebben over mensen die bij het cocaïnetransport betrokken waren. Het Openbaar Ministerie wees het verzoek af, omdat de opnames die hij maakte van G. niet als bewijsmateriaal zullen worden gebruikt. Bovendien is er volgens het OM „geen enkele aannemelijkheid” dat hij de politie al in 2013 zou hebben getipt over het transport, wat de informant beweerde. De rechtbank schaarde zich maandag op dit punt achter het OM. Volgens de rechtbank weegt mee dat de informant door het Team Criminele Inlichtingen als onbetrouwbaar is bestempeld. (NRC)

    • Jan Meeus