Brieven

Persoonsgebonden budget (pgb)

Eigen ministerie voor ‘uitvoering’

Mooie analyse over het persoonsgebonden budget (NRC, 18/2). In de kern blijkt wederom dat politiek verantwoordelijken en hun ambtenaren een uitvergrote focus op ‘beleid’ hebben en de ‘uitvoering’ daarvan onderschatten. Het ergste van het beschreven niet-luisteren, verstoppen en wegmoffelen is het effect op burgers. Erger nog dan de kosten. Hoe kun je nog respect verwachten voor een politiek bedrijf, dat keer op keer zijn kernproducten slecht aflevert?

Uitvoering is minder sexy dan beleid maar wel heel tastbaar. Ik denk dat het tijd wordt voor een scheiding tussen vakministeries waar politici en ambtenaren hun voorliefde voor beleid kunnen uitleven, en een ministerie ‘overheidsuitvoering’, met een politiek verantwoordelijke die daarin zijn passie vindt. Een onafhankelijke vooraf-toets op de beste uitvoering en – na goedkeuring door het parlement – begeleiding daarvan door een secretaris-generaal die z’n sporen heeft verdiend, een (kleine) competente staf en vooral een panel van ervaringsdeskundigen uit bedrijfsleven, ICT en wel gelukte overheidsprojecten. Door zo’n interventie kunnen efficiëntie en vertrouwen groeien, zeker als de burger weer voorop staat. De beleving van de politiek zou ervan opknappen.

Moeten de verkiezingen daar niet méér over gaan?

,
    • Jan Wijkstra