Overleden Clyde Stubblefield (1943-2017) muzikant

Hij was misschien wel de meest gesamplede drummer

Clyde Stubblefield Foto AP

Met een breakbeat van nog geen twintig seconden legde drummer Clyde Stubblefield de basis voor ruim 1.300 andere nummers. Rappers en hiphopgroepen als Dr. Dre, Public Enemy en N.W.A. maakten zijn muziek wereldberoemd, door een fragment als sample te gebruiken.

Zelf moest hij niet zoveel hebben van het James Brown-nummer Funky Drummer waarop zijn roem gebaseerd was. Tegen Paste Magazine zei hij in 2014: „Ik vond het geen goed nummer. Ik hou er nog steeds niet van.”

Zaterdag overleed Clyde Stubblefield op 73-jarige leeftijd aan een aandoening aan zijn nieren.

Stubblefield speelde in de jaren zestig gedurende zes jaar regelmatig voor funkartiest James Brown. De drummer is te horen op een aantal belangrijke James Brown-platen als Cold Sweat, Say It Loud – I’m Black and I’m Proud en Sex Machine.

Ook speelde Stubblefield mee tijdens legendarische concerten, zoals het optreden na de dood van Martin Luther King jr. in de arena Boston Garden in Boston.

Bekende nummers waarop drummer Stubblefield te horen is, zijn onder meer Fuck Tha Police van rapgroep N.W.A., Fight the Power van Public Enemy en Dr. Dre’s Let Me Ride. Ook artiesten als Ed Sheeran en George Michael gebruikten Stubblefields breakbeat.

Omdat Stubblefield niet als songwriter staat vermeld van het oorspronkelijke nummer, verdiende hij weinig aan royalty’s, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.