Ontslagvergoeding is inkomen en dus belastbaar

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week fiscaal recht: ontslagvergoeding en giftenaftrek

Foto iStock

In de negen jaar dat de vrouw als pedagogisch medewerker bij de stichting werkte, was het niet eerder zo misgegaan. De vrouw was aangevallen door een van de jongeren die zij onder behandeling had en daarbij zo ernstig mishandeld dat ze haar rechterhand niet meer kon gebruiken. Ze meldde zich ziek. Vanwege de lichamelijke klachten, maar ook omdat ze het mentaal niet meer aankon. Na een operatie werd ze anderhalf jaar later genezen verklaard, maar het bleef te moeilijk om weer aan het werk te gaan. Uit het mediationtraject bleek dat de werkrelatie te veel beschadigd was om op dezelfde voet verder te gaan. Er waren „zakelijke verschillen van inzicht gerezen” die de „persoonlijke verhoudingen hadden belast”. De arbeidsovereenkomst werd uiteindelijk op verzoek van de stichting ontbonden.

De vrouw kreeg een vergoeding van ruim 40.000 euro mee. Volgens de stichting bedoeld als aanvulling op een eventuele uitkering of ter compensatie van een lager salaris in een andere baan. Volgens de vrouw bedoeld als immateriële schadevergoeding. Een belangrijk onderscheid, want in het ene geval belast onder het tarief van 42 procent en in het andere geval mogelijk onbelast. De inspecteur koos voor de eerste interpretatie en nam de vergoeding mee in de belastingaangifte. De rechtbank Zeeland-West-Brabant sluit zich hierbij aan: uit de beëindigingsovereenkomst blijkt duidelijk dat de vergoeding verband hield met het ontslag. Ook de salarisstrook liet hierover geen twijfel bestaan. De vergoeding moet volgens de rechter dan ook worden gezien als loon, inclusief de bijbehorende belasting.

www.rechtspraak.nl:ECLI:NL:RBZWB:2016:7483