Nepnieuws over immigranten in Zweden

FOX news

Trump suggereerde dit weekend dat er een aanslag was in Zweden. Zijn bron: een omstreden documentaire op Fox News.

Zweden? Was er een aanslag in Zweden? Verbazing wereldwijd na de opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump over Zweden, afgelopen weekend tijdens een massabijeenkomst op een vliegveld in Florida.

De opmerkingen, meldde Trump later, maakte hij naar aanleiding van een uitzending van Tucker Carlson Tonight, een talkshow op de rechts-conservatieve nieuwszender Fox News. En nu ligt ook de documentaire die Tucker Carlson besprak onder vuur in Zweden. Het is een nieuw voorbeeld hoe nepnieuws, desinformatie en misleiding doordringt tot de wereldpolitiek.

De Amerikaan Ami Horowitz, maker van de bij Fox News besproken film Stockholm Syndrome, zou de problemen met criminele immigranten in Zweden zwaar hebben overdreven. Hij claimt dat immigratie de directe oorzaak is van geweld en rellen in grote steden in Zweden.

Twee Stockholmse agenten die hij interviewde in de film, zeggen nu dat Horowitz hun uitspraken compleet uit de context heeft gehaald. „Ik begrijp niet waarom wij in het item zaten”, zegt agent Anders Göranzon tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter. „Het interview ging over een heel ander thema dan waarover Fox News en Horowitz spraken.”

De Zweedse krant noemt de Amerikaan een „xenofobe filmmaker”. Horowitz kwam in december in het nieuws toen hij stelde dat hij in Stockholm was geschopt en geslagen door Arabisch sprekende mannen.

Volgens agent Göranzon werden hij en zijn collega geïnterviewd over de hoge misdaadcijfers in sommige buurten in de Zweedse hoofdstad. „Maar het ging niet over immigratie.” Het item schokte beide agenten, zeggen ze. „Wij hebben compleet andere vragen beantwoord in het interview.” De beide agenten noemen Horowitz „een gek”. Bij Fox News ontkende Horowitz dinsdag dat hij heeft gemanipuleerd bij de montage van zijn film.

Het Zweedse persbureau TT publiceerde maandag een serie factchecks waarin zes claims uit de documentaire – over de problemen die Zweden zou hebben met geweld door immigranten – worden weerlegd. Volgens Fox News en documentairemaker Horowitz liet Zweden in 2016 meer dan 160.000 asielzoekers toe. TT stelt dat het er 29.000 waren. Horowitz zegt dat de Zweden het hun morele plicht vinden iedereen toe te laten tot het land en de grenzen open te houden. TT daarentegen wijst op de nieuwe, strengere eisen tot toelating.

    • Jan Benjamin