Zes doden bij nieuwe aanslag Pakistan

Er wordt in Pakistan relatief opgelucht gereageerd omdat twee daders werden uitgeschakeld. Vorige week vielen er negentig doden bij een aanslag.

Politie houdt de wacht bij het gerechtsgebouw na de aanslag
Politie houdt de wacht bij het gerechtsgebouw na de aanslag Fayaz Aziz/Reuters

Bij bomaanslagen door drie zelfmoordterroristen in de Pakistaanse stad Tangi zijn dinsdagochtend zes doden gevallen. Dat meldt persbureau AP op basis van de Pakistaanse politie. Een van de drie terroristen slaagde er in zijn bom te laten afgaan, de andere twee werden neergeschoten voordat ze hun bom konden laten detoneren. Er zijn ook vijftien gewonden gevallen.

Volgens NRC-correspondent Joeri Boom wordt de aanslag in Pakistan gezien als een overwinning omdat hij voor het grootste deel afgeslagen is. Vorige week vielen er bij een zelfmoordaanslag van IS in een Soefi-tempel negentig doden.

“Zo’n aanslag als deze wordt in het westen echt anders geïnterpreteerd dan in Pakistan. Mensen zijn echt opgelucht, dat merk je bijvoorbeeld aan de reacties online. Er hadden veel meer doden kunnen zijn.”

De aanslag, volgens AP opgeëist door de Talibaan-afsplitsing Jamaat-ul-Ahrar, volgt op een bloedige week voor Pakistan. Er vielen in totaal meer dan honderd doden. De regering reageerde onder andere met vergeldingsbombardementen in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied, waar veel groeperingen zich schuilhouden. De afgelopen jaren heeft Pakistan daar ook al hard opgetreden.

Waar de plotselinge aanslagengolf vandaag komt is volgens correspondent Boom erg lastig te zeggen. Er is volgens hem geen uitsluitsel hierover:

“Mogelijk speelt mee dat het weer in de regio warmer is geworden na een periode van noodweer. Daardoor kunnen wapens misschien beter aangevoerd worden over bergpassen. Ook trekt het Afghaanse leger zich terug uit sommige districten, waardoor terreurgroepen zich daar vrijer kunnen bewegen. Dat kan allemaal meespelen.”

Lees ook dit eerdere stuk van onze correspondent: Grimmigheid is terug in Pakistan na aanslag van IS