Man City voorbij AS Monaco in krankzinnig duel (5-3)

In de andere achtste finalewedstrijd was Atlético Madrid uit met 2-4 te sterk voor Bayer Leverkusen.

John Stones viert zijn doelpunt, de bevrijdende vierde treffer voor City: 4-3.
John Stones viert zijn doelpunt, de bevrijdende vierde treffer voor City: 4-3. Foto Darren Staples/Reuters

Manchester City heeft dinsdag in de achtste finales van de Champions League in een waar doelpuntenfestijn thuis met 5-3 gewonnen van AS Monaco. Atlético Madrid was in een bijna even doelpuntrijk duel met 2-4 te sterk voor Bayer Leverkusen.

AS Monaco bleek dinsdagavond niet naar Noord-Engeland te zijn afgereisd om zich in te graven. De Fransen namen voor rust, na een doelpunt van City-speler Raheem Sterling in de 26ste minuut, brutaal de leiding via Radamel Falcao (kopbal) en Kylian Mbappé (hard schot).

Vijf minuten na rust kreeg Falcao de kans om zijn ploeg op een riante 1-3 voorsprong te zetten, maar keeper Wilfredo Caballero wist zijn poging te keren. Acht minuten later was het Sergio Agüero die aan de andere kant wél trefzeker was, dankzij een blunder van Monaco-doelman Danijel Subasic. Falco maakte drie minuten later zijn gemiste penalty echter goed met een weergaloze stift: 2-3.

AS Monaco leek op rozen te zitten, met de thuiswedstrijd nog op het programma, maar het liep anders: in een tijdsbestek van elf minuten was het eerst Agüero (volley), daarna John Stones (intikker) en vervolgens Leroy Sané (intikker) die de eindstand op 5-3 bepaalden. De Britten kunnen in het uitduel daarom alsnog een ruime marge van twee doelpunten verdedigen.

Leverkusen - Atlético

Ook de andere achtste finale leverde dinsdag spektakel op: Atlético Madrid verschafte zich een uitstekende uitgangspositie door uit bij Bayer Leverkusen met 2-4 te winnen. Het moet daarom gek lopen willen de Spanjaarden niet wederom de laatste acht in de Champions League bereiken.

Atlético, dat de afgelopen drie jaar twee keer in de finale stond, had weinig moeite met de Duitsers. Al voor rust werd Bayer via Saúl Ñíguez (afstandschot) en Antoine Griezmann (schot) op een 0-2 achterstand gezet.

Na rust scoorde Karim Bellarabi tegen, maar via een penalty bracht Kevin Gameiro de marge weer terug tot twee. In de 68ste minuut was het Atlético-verdediger Stefan Savic die met een eigen doelpunt de spanning weer leek terug te brengen, maar invaller Fernando Torres maakte er vier minuten voor tijd met een kopbal 2-4 van.

De returns van beide wedstrijden volgen op woensdag 15 maart.

    • Etienne Verschuren