Luipaardbont niet aftrekbaar

Een handtas, een stola, een parapluhouder, een diadeem en twee hoedjes; allemaal van luipaardbont. De schenking door twee broers aan Tassenmuseum Hendrikje was op zijn minst opmerkelijk. Maar was het ook iets waard? Daarover verschilden de Belastingdienst en de broers van mening. De broers die de spullenvan hun moeder geërfd hadden, hoopten aan de schenking een mooie aftrekpost voor de inkomstenbelasting over te houden, maar volgens de fiscus had de gift geen reële verkoopwaarde. De handel in (voorwerpen van) luipaardbont was immers sinds 1975 verboden. De broers vonden juist dat gekeken moest worden naar de vervangingswaarde en stelden dat voor een luipaardvel tegenwoordig ruim 31.000 euro werd betaald. De rechtbank Den Haag sloot zich aan bij de visie van de fiscus, maar in hoger beroep oordeelt het Hof Den Haag dat de voorwerpen wél een geldelijke waarde hebben. De giftenaftrek zou dus van toepassing kunnen zijn, ware het niet dat de hoge waarde niet aannemelijk is gemaakt. Deze was namelijk niet meegenomen in de erfbelastingaangifte na het overlijden van de moeder, niet als vermogen vermeld in box 3 van de aangifte inkomstenbelasting en niet meegenomen in de inboedelverzekering. De verwijzing naar de ‘Hunting Price List for the 2014 & 2015 hunting seasons in South Africa’ vindt het Hof onvoldoende. De gift is niet aftrekbaar.

www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:GHDHA:2017:66
    • Nelleke Koops