Jaarcijfers

Meer winst voor bouwbedrijf BAM

Bouwbedrijf Koninklijke BAM heeft in 2016 een winst geboekt van 46,8 miljoen euro, meer dan viermaal zoveel als een jaar eerder. Het bedrijf boekte wel een lagere omzet. Die daalde van 7,5 miljard euro in 2015 naar 6,9 miljard euro vorig jaar, onder andere door wisselkoerseffecten na het Brexit-referendum.

BAM wist toch winst te maken door lagere lasten. Zo waren de afschrijvingen in 2016 laag, en ook de herstructureringslasten vielen bescheiden uit. Het Bunnikse bedrijf verwacht dat die trend zich in 2017 doorzet, waardoor ondanks lagere opbrengsten de winst weer hoger zal zijn.

Na een aantal slechte jaren, waarin het bedrijf flink moest afschrijven op minder succesvolle projecten, lijkt het bedrijf nu beter op koers te liggen.

De marktomstandigheden zijn volgens BAM nog niet erg positief. In Nederland, waar BAM 2,6 miljard van de 7 miljard euro jaaromzet vandaan haalt, is nog weinig vraag naar kantoren en nieuwe winkelruimte, al zijn er ‘tekenen van stabilisatie’, schrijft BAM in een toelichting op de cijfers.

Er is wel veel vraag naar nieuwbouwwoningen in Nederland, met name in de Randstad, maar nog te weinig capaciteit daarvoor in bestemmingsplannen.

In het Verenigd Koninkrijk, de tweede markt van BAM, zijn de gevolgen van de aangekondigde Brexit volgens BAM nog niet echt voelbaar.

In Duitsland daalde de omzet van BAM met bijna 100 miljoen euro ten opzichte van 2015, tot 836 miljoen euro. BAM kreeg vooral minder opdrachten voor publieke infrastructuurprojecten in Duitsland. BAM denkt dat die opdrachten wel weer komen. „Het vooruitzicht is veelbelovend”, aldus het bedrijf.