Israël

Soldaat krijgt 1,5 jaar cel voor doodslag Palestijn

De Israëlische militair Elor Azaria moet achttien maanden de cel voor het doodschieten van een Palestijn. Dinsdag kreeg Azaria in de militaire rechtbank in Tel Aviv het vonnis te horen in de zaak, die symbolisch werd voor de huidige situatie in het Israëlisch-Palestijnse conflict. De zaak tegen sergeant Azaria draait om een incident vorig jaar maart tijdens een legerpatrouille in de stad Hebron, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Twee Palestijnen vielen Azaria’s eenheid aan met messen, en werden daarop door de soldaten neergeschoten. Een van de aanvallers overleed direct, de ander, Abdel Fattah al-Sharif, werd zwaargewond. Een medewerker van een mensenrechtenorganisatie filmde hoe Azaria een paar minuten later zijn geweer op de gewonde Al-Sharif richtte en hem door het hoofd schoot. De destijds negentienjarige militair werd aangeklaagd voor doodslag. Zijn actie was volgens de aanklagers strafbaar, omdat de Palestijn geen bedreiging meer vormde en ongewapend was. In januari bevond de rechtbank Azaria schuldig. Op doodslag staat in Israël een maximale celstraf van twintig jaar. De aanklagers wilden dat Azaria minimaal drie jaar de gevangenis in ging, de advocaten van de sergeant pleitten voor zijn vrijlating. (NRC)

    • Eva Cukier