Geldboete voor beledigen Kenneth Vermeer

De man schreeuwde via een microfoon “grove beledigingen” naar de Feyenoord-doelman.

Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer
Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer Foto Bas Czerwinski / ANP

Een uit Rotterdam afkomstige Ajax-supporter is dinsdag veroordeeld voor het beledigen van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer. De rechtbank in Amsterdam legde de 32-jarige man een boete op van 750 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk.

Twitter avatar rbankamsterdam Rechtbank Amsterdam Ajaxsupporter krijgt geldboete voor het beledigen van de doelman van Feijenoord. https://t.co/S6rqLvT5Ml

De man uitte op 7 februari 2016 volgens de rechtbank “een aantal grove beledigingen” in de richting van Vermeer, tijdens de beruchte match Ajax-Feyenoord. Dat deed hij met een microfoon vanuit het supportersvak. De man scandeert al jarenlang leuzen en liederen via een microfoon vanaf de tribune.

‘Sfeermaker’

Voor zover bekend was het de eerste keer dat hij hierbij over de schreef ging. De rechtbank vindt dat de man zijn reputatie als “sfeermaker” heeft misbruikt. Toen hij begon met het roepen van de beledigingen kreeg hij bijval van andere aanwezige supporters. Bovendien was Vermeer voor het incident al eerder het slachtoffer geworden van dreigementen en beledigingen. “De wijze van beledigen en de omstandigheden waaronder dit heeft plaatsgevonden, gaat de gewone ‘eenvoudige belediging’ ver te boven”, aldus de rechtbank.

De man ontkent beledigingen te hebben geuit, maar daar ging de rechter niet in mee. Wel werd hij vrijgesproken van het beledigen van de politie, wat volgens de rechtbank niet bewezen kon worden. Onder andere om die reden is de straf lager uitgevallen dan de 1.500 euro die het Openbaar Ministerie had geëist. Andere verzachtende omstandigheden waren het feit dat de man “nauwelijks een strafblad heeft en zijn leven goed op orde lijkt te hebben”. Ook had hij al eerder een stadionverbod van de KNVB gekregen.

Eerdere incidenten

Feyenoord-doelman en oud-Ajacied Kenneth Vermeer is vaker het slachtoffer geworden van dergelijke intimidaties. Zo hing Ferdi T. een pop met een touw om de nek geknoopt over de reling van een supportersvak. De pop moest Vermeer voorstellen. De man werd door de rechter veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur. Ook kreeg hij een stadionverbod opgelegd.

Een week na het eerste voorval hielden toeschouwers bij een Premier League dartswedstrijd in Newcastle bordjes omhoog met kwetsende teksten, waaronder “Kenneth NSB” en “Kenneth Vermeer Hangen” met een getekende pop ernaast. Ook op social media heeft Vermeer meerdere malen dreigementen ontvangen.

    • Casper van der Veen