No Surrender-baas Otto verraden door vertrouweling uit eigen familie

Klaas Otto heeft getuigen beïnvloed vanuit de gevangenis, zo stelt een nieuwe getuige. Het is de schoonvader van Otto’s oudste zoon. Een enorme opsteker voor justitie.

Foto P&I Studio's

Er is een judas opgestaan in de familiekring van Klaas Otto. De schoonvader van zijn oudste zoon heeft de oprichter van No Surrender verraden, zo stelt advocaat Louis de Leon. De schoonvader, die op een woonwagenkamp woont in Etten Leur, zou naar de politie zijn gestapt omdat hij grote problemen heeft in het criminele milieu. „Het lijkt erop dat hij zijn eigen straatje probeert schoon te vegen.”

Het begon allemaal met een ontmoeting in de woning van de schoonvader vorige week. Volgens De Leon is daarop te zien hoe Otto, dan net een paar dagen op vrije voeten, zijn rechterhand Janus de V. tegen het lijf loopt. Omdat in zijn schorsingsvoorwaarden staat dat hij medeverdachte Janus de V. niet mag spreken, loopt Otto meteen weg. Daarna wordt hij door zijn schoonvader naar een andere woonwagen genomen. Janus de V. voegt zich later ook weer bij dat duo. De Leon vermoedt dat er sprake is van een opzetje.

De opnames komen bij de politie terecht en vervolgens legt de schoonvader van Otto’s zoon ook een belastende verklaring af tegen Klaas Otto. Hij zou zijn bedreigd. Al dit materiaal is genoeg om Klaas Otto weer in de cel te krijgen. Volgens de onderzoeksrechter heeft Otto de voorwaarden voor de schorsing van zijn voorlopige hechtenis geschonden. Voor de politie levert de nieuwe getuige een doorstart van het onderzoek naar Otto dat op een dood spoor leek te zitten.

Lees ook: Klaas Otto had verboden contact met medeverdachte

Kamper

De reputatie van de woonwagenkampbewoner uit Bergen op Zoom is hardnekkig: Klaas Otto kent geen genade. Ook na de arrestatie van Otto vorig jaar zomer, durft vrijwel niemand tegen hem getuigen. Zo laat een bewindvoerder van een bedrijf in financiële problemen, waar Otto zaken mee deed, aan de politie weten dat hij onder geen beding wil praten. Hij omschrijft de tijd dat hij indirect met Otto te maken had, als „de ergste tijd van mijn leven”.

Dus toen Klaas Otto op maandag 13 februari vrijkwam, achtten justitie en politie de kans nihil dat zich nog nieuwe getuigen zouden melden. De enkelband en alle andere voorwaarden die de rechtbank koppelt aan de schorsing van zijn hechtenis, zouden weinig indruk maken in het Brabantse milieu waar Otto zo gevreesd wordt.

Het tegendeel gebeurt. Tot ieders verrassing meldt zich een nieuwe getuige enkele dagen nadat Otto op vrije voeten is. Dagblad BN/DeStem meldde als eerste dat het gaat om iemand uit de kring van vertrouwelingen om Otto heen: de schoonvader van de oudste zoon van Otto. Hij vertelt een brisant verhaal.

Briefjes uit de gevangenis

Klaas Otto zou volgens de schoonvader vanuit de gevangenis instructies hebben gegeven om potentiële getuigen in zijn strafzaak te benaderen. De instructies zouden op briefjes zijn gezet door Otto zelf. Zijn vriendin Nancy, met wie Otto drie kinderen heeft, zou de briefjes uit de gevangenis hebben gesmokkeld. Ook Janus de V. zou hierbij betrokken zijn. Het verklaart waarom na de arrestatie van Otto en De V. ook Otto’s vriendin Nancy en hun zoon zijn aangehouden.

Advocaat Erik Thomas, die de vrijgelaten zoon van Otto bijstaat, bevestigt het verhaal over de mogelijke beïnvloeding van getuigen. „Het is een serieuze beschuldiging”, aldus Thomas. „Maar de vraag is of het allemaal ook echt waar is wat de schoonvader van mijn cliënt beweert. Het lijkt mij goed dat die beschuldiging nu heel serieus wordt uitgezocht.”

Lees ook het profiel van Klaas Otto: Een god met een motorclub

Als onderzoek de stelling van de nieuwe getuige bevestigt, is dat voor justitie en politie een enorme opsteker. Dat iemand uit de familiekring het aandurft om zijn verhaal te doen, is wel het laatste waarop ze hadden gehoopt toen Otto vorige week de gevangenis uitliep.

Het verhaal van de schoonvader is zo gedetailleerd dat er – als het klopt – bevestiging voor te vinden zou moeten zijn. Daarnaast is de vraag wat zijn motief is. Handelt hij uit angst voor Otto of heeft hij zelf een probleem met de politie dat hij nu probeert te maskeren, zoals advocaat De Leon suggereert. Wat daar ook uitkomt, de verhoudingen binnen de familie Otto zullen na volgende week nooit meer hetzelfde zijn.

    • Jan Meeus