Opinie

    • Emilie van Outeren

De Haagse Stemming: Ruttes achilleshiel, Wilders’ eenzaamheid en politiek geflirt

Over 22 dagen zijn er Tweede Kamerverkiezingen. De Haagse Stemming houdt je elke ochtend op de hoogte van de campagne. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan ook.

Met nog ruim drie campagneweken te gaan, moet het kabinet eerst de laatste Kamerweek doorkomen. Ruttes geloofwaardigheid staat weer ter discussie tijdens het debat over Oekraïne en Van Rijn wordt beoordeeld op zijn management van de pgb-crisis. En iedereen is afgeleid van de campagne omdat ze hun Kamergotchi moeten verzorgen.

RUTTES BETROUWBAARHEID: Vanavond praat de Tweede Kamer weer met Rutte over het Oekraïnereferendum en het ‘inlegvel’ bij het verdrag tussen de EU en Oekraïne. Daarvoor is een ruime meerderheid in de Kamer, maar wat echt ter discussie staat is natuurlijk, weer, Ruttes betrouwbaarheid, schrijft politiek verslaggever Thijs Niemantsverdriet. Dat is deels zijn eigen schuld: door gebroken verkiezingsbeloftes, en omdat de VVD zelf besloot van deze verkiezingen een referendum te maken over het leiderschap van de premier. Echter, in peilingen scoort hij daar niet hoog op. Ruttes hoop: zijn tegenstanders doen het niet veel beter en hij heeft niet één duidelijke uitdager.

WILDERS’ EENZAAMHEID: De PVV loopt nauwelijks meer voor de VVD uit in de peilingen, en geloofwaardigheid is ook zeker niet Wilders’ kracht. Maar wat is zijn strategie wel, anders dan confrontaties met politieke tegenstanders ontlopen? Zijn isolatie is nog groter dan dat, beschrijft politiek verslaggever Enzo van Steenbergen. Wilders heeft in tegenstelling tot eerdere keren geen verkiezingsprogramma geschreven of gepresenteerd en de enigen die - in ieder geval in beeld - nog bij hem in de buurt mogen komen, zijn kandidaten Fleur Agema en Vicky Maeijer. En: hij is de enige die zich deze afzijdigheid kan permitteren.

DENKS AANTREKKINGSKRACHT: Dat Denk actief trollen heeft ingezet om online discussies te manipuleren, doet de achterban van die partij weinig - als aanhangers er al over gehoord hebben en/of het geloven. Zo ontdekte verslaggever Sheila Kamerman op reportage in migrantenwijken in Rotterdam. Áls mensen hier gaan stemmen, is het op Denk. Mede vanwege de zelfbewuste, autonome manier van optreden van Kuzu en Öztürk, zeggen fans. Zij zijn anders dan de meeste witte politici, Wilders uitgezonderd. Ook Trouw ziet op een hogeschool dat jonge studenten, afhankelijk van hun afkomst en etniciteit, of voor Denk of voor de PVV kiezen.

MEDIAWATCH: De NOS bood gisteren excuses aan voor de overschatting van de Wilders-optocht in Spijkenisse. Er was geen “ongelooflijke mensenmassa” op de been, zoals de verslaggever zei. “In feite was het niet veel meer dan een lijsttrekker op campagne, maar wel omringd door tientallen of misschien een paar honderd aanhangers, en vooral door een ongekende hoeveelheid pers, uit binnen- en opvallend veel uit het buitenland”, aldus de NOS-correctie.

Minder, minder: Politiek columnist Tom-Jan Meeus snakt ondertussen naar een beetje minder aandacht voor de populistisch correcte PVV-stemmer. Ja, die moet gehoord worden, maar waar zijn de 80 procent van de kiezers die niet op hem stemmen in de campangeverslaggeving?

Breitbart NL: In ieder geval niet bij De Dagelijkse Standaard, waar mediajournalist Reinier Kist een profiel over schreef. Dit Wilders-platform wil de Nederlandse Breitbart zijn. Het resultaat is een soort GeenStijl zonder humor. Overigens geleid door een eerder bekeerde, maar nu weer ex-moslim.

Foto Merlijn Doomernik

WAT WIJ LEZEN:

Buma slaat flirts af: Bij het CDA maken ze zich een beetje zorgen dat regeringsdeelname voor de partij straks zó onvermijdelijk wordt dat de onderhandelingspositie minimaal is. Dus doet Buma in ieder geval tot de verkiezingen alsof hij nergens over wil onderhandelen - een houding die hem al een paar jaar goed bevalt. Vandaag haalt hij in De Telegraaf uit naar linkse partijen die hebben aangegeven graag met hem een coalitie willen vormen. “De dagdromen van Jesse Klaver zijn nachtmerries voor de Nederlanders.” De SP heeft zich buitenspel gezet door een breekpunt te maken van een nieuw ziekenfonds. En de PvdA is “meer bezig met een gevecht met zichzelf dan met de verkiezingsstrijd”, aldus de CDA-leider. Maar op coalitievorming over rechts wil hij zich evenmin vastleggen.

Dijsselbloem flirt juist van harte: Hij zei het afgelopen donderdag bij de NRC Verkiezingsavond, en vanochtend in een tikkeltje rechts interview in het AD: Jeroen Dijsselbloem wil door als minister van Financiën. Klein probleempje: dan moet zijn PvdA wel genoeg zetels halen om mee te kunnen doen aan een formatie. Mocht de partij inderdaad op de nu gepeilde 12-14 zetels uitkomen, dan dreigt - afhankelijk van de coalitiepartners - een CDA anno 2010 scenario: ongeloofwaardige regeringsdeelname van plucheplakkers met een nog grotere electorale afstraffing in het verschiet. Maar Dijsselbloem ziet dat anders. Als alle partijen tussen de 15 en 20 zetels uitkomt, moet ook een gehalveerde PvdA “verantwoordelijkheid nemen”. En bovendien: “We gaan met Lodewijk Asscher deze verkiezingen winnen.”

Eurogroep: De ministers van Financiën van de eurogroep spraken gisteren onder Dijsselbloems leiding - een functie die hij ook graag houdt - af dat Griekenland mogelijk minder hard hoeft te bezuinigen.

WAT WIJ VOLGEN:

PGB: Naast het Oekraïnedebat stemt de Kamer vandaag over de wietwet van D66, waar een nipte meerderheid voor lijkt. Die in de senaat overigens nog niet in zicht is. Ook beslist de Kamer of staatssecretaris Van Rijn zich deze week nog moet verantwoorden voor het achterhouden van informatie over de pgb-crisis, dat NRC vorige week aan het licht bracht.

Doorrekening: 50Plus, die zich onttrok aan de doorrekening van het CPB, komt vandaag met een eigen financieel-economische analyse van het verkiezingsprogramma. Gisteren zei Krol in een Lagerhuis-discussie met Asscher dat het terugschroeven van de AOW-leeftijd jaarlijks 3,5 miljard euro kost, terwijl dit volgens de PvdA-leider 12 miljard is. NRC checkte de stelling en wat blijkt: Asscher heeft gelijk, al onderschatte hij de door het CPB berekende kosten van 12,9 miljard nog iets.

Boze militairen: Vier militaire vakbonden presenteren vanochtend een eigen onderzoek naar het welbevinden van defensiepersoneel. De Telegraaf kreeg dit vroegtijdig en meldt: ruim 84 procent van de bijna 8.500 mensen die meededen aan een enquête vindt dat Hennis in ruim vier jaar niet geslaagd is het vertrouwen in de organisatie te verbeteren. Het is geen nieuws dat militairen ontevreden zijn over hun leiding, wel dat er sinds het einde van de bezuinigingen geen verbetering zit in het rapportcijfer van de bewindspersoon.

QUOTE VAN DE DAG

“Heb ik weer… een huilbaby”

Klaas Dijkhoff tweet over zijn Kamergotchi: Geert Wilders. Den Haag is in de ban van de app die Arjen Lubach zondag lanceerde, waarin deelnemers voor een lijsttrekker moeten zorgen door hem/haar eten en aandacht te geven. Gisteravond had het spel al 320.000 deelnemers.

In de oorspronkelijke versie van deze nieuwsbrief stond per ongeluk dat met het verlagen van de AOW-leeftijd 12 miljoen gemoeid is, dat moest uiteraard miljard zijn.

    • Emilie van Outeren