Daling aantal schoolverlaters zet door

Minister Bussemaker (OCW) wil dat het aantal schoolverlaters in 2020 onder de 20.000 ligt.

Leerlingen van het ROC in Leiden. Foto Koen Suyk / ANP

Het aantal leerlingen dat voortijdig het onderwijs verlaat, is opnieuw afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die minister Jet Bussemaker van Onderwijs (PvdA) dinsdag presenteerde.

Vorig schooljaar verlieten 22.948 leerlingen het onderwijs terwijl zij nog niet in het bezit waren van een startkwalificatie, oftewel een diploma op minimaal mbo 2-niveau. Het betreft nog wel een voorlopig cijfer. In het schooljaar 2014-2015 stopten ruim 1.400 leerlingen meer voortijdig met school.

Trots

Bussemaker spreekt van ‘een prestatie om trots op te zijn’.

“Ik maak dan ook een groot compliment aan iedereen die zich voor de jongeren heeft ingezet. En die voor hen het verschil wil maken. De inspanningen die scholen en gemeenten plegen om leerlingen en studenten binnenboord te houden, zorgen ervoor dat jongeren meer gelijke kansen krijgen op de arbeidsmarkt en in hun maatschappelijke ontwikkeling.”

Vijftien jaar geleden lag het aantal schoolverlaters nog veel hoger: boven de 70.000. Daarna zette een gestage daling in. Vorig jaar stroomden voor het eerst minder dan 25.000 scholieren zonder startkwalificatie uit het onderwijs. Daarmee liep het ministerie van Onderwijs voor op haar eigen doelstelling, want eigenlijk stond die mijlpaal pas voor 2016 gepland.

Lees ook: Jongeren de school in persen, heeft dat zin?

Doelstelling

Dat wil niet zeggen dat Bussemaker nu tevreden is. Dinsdag stelde ze meteen een nieuwe doelstelling. De bewindsvrouw wil dat het aantal vroegtijdige schoolverlaters in het schooljaar 2019-2020 tot onder de 20.000 daalt.

Maandag presenteerden Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD) plannen voor snellere doorstroom van het vmbo naar het mbo. Onder meer door vmbo’ers alvast mbo-vakken te laten volgen, willen zij de overstap minder heftig maken. Dat moet helpen bij het verder terugdringen van het aantal uitvallers.

    • Vincent Sondermeijer