Chinese terreurbestrijding: verplichte gps in voertuigen

Provincie Xinjiang ‘Harmonie en stabiliteit’ moeten worden bewaakt in regio met veel Oeigoeren.

Foto Wang Fei/Xinhua via AP

Alle voertuigen, ook tractoren, bulldozers en hijskranen, in de Chinese provincie Xinjiang moeten uitgerust worden met gps-systemen, aangesloten op het landelijke Beidou satellietnavigatie-systeem. De maatregel is afgekondigd in de Mongoolse prefectuur Bayingolin die grenst aan het Centraal-Aziatische buurland van China en zal worden uitgebreid naar de islamitische prefecturen.

Eigenaren van voertuigen die niet aan het dinsdag afgekondigde decreet voldoen, worden bij pompstations en garages niet meer geholpen. Zij hoeven overigens de Beidou-gps-systemen niet zelf te betalen, wel de kosten van de internetverbindingen.

Oeigoerse minderheid

De maatregel is volgens de overheid ingevoerd om de „harmonie en stabiliteit” in de provincie waar politie en leger regelmatig botsen met de Oeigoerse minderheid te bewaken.

„Er is een ernstige dreiging van het internationale terrorisme en voertuigen zijn middelen van transport van terroristen en wapens. Het is noodzakelijk elk voertuig te kunnen volgen”, aldus een politieverklaring in de autonome Mongoolse prefectuur Bayingolin. Overigens hebben zich er nauwelijks incidenten voorgedaan. De meeste aanslagen door Oeigoeren en gevechten met leger en politie zijn in het zuidwesten van de grootste provincie en bij Kashgar en Urumqi.

De provincie Xinjiang, in het noordwesten van China:

Met deze en andere aangescherpte maatregelen heeft de nieuwe partijsecretaris van Xinjiang zijn visitekaartje afgegeven. Chen Quanguo was jaren partijsecretaris van de Chinese autonome regio Tibet en staat bekend als ‘man met ijzeren vuist’. Hij is door president en partijleider Xi Jinping overgeplaatst naar het altijd onrustige Xinjiang.

Paspoorten ingetrokken

Sinds de grote botsingen tussen een Turks dialect sprekende Oeigoeren en Han-Chinezen in 2009 en een reeks aanslagen in 2013 en 2014 in grote steden buiten Xinjiang hebben de autoriteiten 50.000 militairen en politieagenten naar de provincie gestuurd. 10.000 paramilitaire politieagenten hielden in Urumqi en Kashgar manifestaties. Tijdens plechtigheden in de twee belangrijkste steden van Xinjiang beloofden zij terrorisme te bestrijden. De ceremonies werden uitgezonden op alle tv-zenders en sites van de provincie – en verplichte kost op scholen en universiteiten.

Lees ook: Een nieuwe zijderoute om Xinjiang te ‘bevrijden’

Wellicht heeft de gps-maatregel te maken met het feit dat tientallen Oeigoeren zich aansloten bij IS in Irak. Ook proberen steeds meer Oeigoeren het land te verlaten. De nieuwe provinciale partijsecretaris Chen heeft echter alle paspoorten ingetrokken van etnische minderheden, Oeigoeren én Mongolen. Ook wil Chen de controles in de moskeeën uitbreiden. Moslims in Xinjiang staan onder verscherpt toezicht. Sinds 2015 mogen mannen geen lange baarden dragen en worden gesluierde vrouwen niet toegelaten in het openbaar vervoer.