CDA: bedrijven beschermen tegen buitenlandse overname

Het voorstel van Buma is opmerkelijk: zijn partij is van oudsher tegenstander van protectionistisch beleid.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Het CDA wil voorkomen dat belangrijke Nederlandse bedrijven worden overgenomen door buitenlandse concerns. ‘Vitale sectoren’ van de Nederlandse economie, zoals voedsel en veiligheid, zouden daartoe wettelijk beschermd moeten worden. Een volgend kabinet zou dit zo snel mogelijk moeten regelen.

Dat zegt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma woensdag in een interview met NRC. Hij reageert daarmee op het mislukte overnamebod op het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern Unilever door het Amerikaanse Kraft-Heinz. Buma; „De Britse premier May heeft meteen gezegd: dat willen we niet hebben. Premier Rutte heb ik niet gehoord.” Eind vorig jaar strandde een overname van PostNL door het Belgische B-Post en in 2013 deed de Mexicaanse miljardair Carlos Slim een poging telecombedrijf KPN over te nemen.

Lees ook: Buma: CDA wordt de grootste op 15 maart

Het voorstel van Buma is opmerkelijk: zijn partij is van oudsher tegenstander van protectionistisch beleid. Onder toenmalig CDA-premier Balkenende verzette het kabinet zich in 2007 niet tegen de overname van ABN Amro, dat vervolgens werd opgesplitst. Daar zegt Buma nu over: „Frankrijk had zo’n opsplitsing nooit laten gebeuren.”

Buma noemt ook het voorbeeld van Chinese beleggers die landbouwgrond opkopen. „Stel je voor dat ze ook Campina overnemen. Dan is onze hele voedselsector straks in handen van Chinezen die zelf hun bevolking moeten voeden.” Volgens Buma zouden dergelijke overnames „ gevaarlijk” kunnen zijn voor de Nederlandse voedselvoorziening.

Het CDA is niet bang dat een beschermingswet op tegenwerking zal stuiten van Brussel. „Vanuit de EU is daar meer ruimte voor dan we nu nemen. Als Brussel straks moeilijk doet, zal ik ze wijzen op de Fransen, die hier veel verder in gaan dan wij.”

    • Thijs Niemantsverdriet
    • Titia Ketelaar