BAM boekt flink hogere winst ondanks lagere omzet

De winst nam toe van 10 miljoen naar 46,8 miljoen euro. Het bouwbedrijf wist vooral te profiteren van lagere afschrijvingen en andere lasten.

Het logo van BAM
Het logo van BAM Koen Suyk/ANP

Bouwbedrijf Koninklijke BAM heeft in 2016 een winst geboekt van 46,8 miljoen euro, meer dan viermaal de winst in 2015. Toen maakte BAM nog 10 miljoen euro winst. Het bedrijf boekte wel een lagere omzet. Die daalde van 7,5 miljard euro naar 6,9 miljard euro, onder andere door wisselkoerseffecten na het Brexit-referendum.

BAM wist echter toch winst te maken door lagere lasten. Zo waren de afschrijvingen in 2016 laag, en ook de herstructureringslasten vielen bescheiden uit. Het Bunnikse bedrijf verwacht dat die trend zich in 2017 doorzet, waardoor ondanks lagere opbrengsten de winst weer hoger zal zijn.

De cijfers van BAM leggen een belangrijke factor in de bouwsector bloot: de winsten zijn er relatief klein ten opzichte van de omzet. De winstmarge neemt bij BAM echter toe. Na een aantal slechte jaren, waarbij het bedrijf flink moest afschrijven op minder succesvolle projecten, lijkt het bedrijf nu beter op koers te liggen.

Lees ook dit stuk over de slechtere jaren van het bedrijf: BAM dacht iets te vaak: beter slecht werk dan geen werk