Abortus? Eerst toekijken hoe het hartje klopt

‘Weet je echt zéker dat je de echo niet wilt zien?” Het is een vraag die dokter Shannon Carr haar patiënten liever niet zou stellen. Want zodra ze de foetus in hun buik zien en het hartje zien kloppen, wordt de keuze om de abortus door te zetten alleen maar moeilijker. Maar ze moet het wel vragen, van de wet.

Carr is een van de hoofdpersonen in The Provider, een prijswinnende documentaire van twee jonge Amerikaanse filmmakers over abortus in Texas. In de zuidelijke staat wordt het vrouwen de laatste jaren telkens moeilijker gemaakt om een ongewenste zwangerschap af te breken. „Ze verbieden vrouwen niet om een abortus te plegen, maar ze maken de procedure wel onbereikbaar”, stelt advocate Sarah Weddington, die een belangrijke rol speelde bij de legalisatie van abortus in de VS.

Zo moeten vrouwen in Texas niet alleen een verplichte echo ondergaan, maar mogen ze de abortuspil alleen in de eerste zeven weken van de zwangerschap nemen, terwijl dat in veel andere staten acht weken of langer is. En voor van de kliniek van Carr staan permanent demonstranten, die vrouwen belagen en inwrijven dat ze op het punt staan een moord te plegen.

Ook aan de klinieken worden steeds strengere eisen gesteld. Zo voerde Texas in 2013 twee wetten in die stellen dat klinieken volledig gebouwd en uitgerust moeten zijn als operatiekamers en moet ergens in een straal van 50 kilometer een ziekenhuis staan, waar vrouwen kunnen worden opgenomen in geval van nood.

Hoewel het Hooggerechtshof door die twee wetten vorig jaar een streep zette, daalde het aantal klinieken van meer dan veertig naar ongeveer twintig. Voor vrouwen betekent dat soms dat ze uren moeten rijden voordat ze bij een kliniek zijn.

Volgens dokter Carr toont het nog maar eens hoe ongeëmancipeerd er in the South over sommige onderwerpen wordt gedacht. „Als ik gewoon één Texaanse politicus die tegen abortus is zover kon krijgen dat hij een dag of een week met me meeliep, dan ben ik benieuwd of hij nog steeds denkt dat deze procedures niet nodig zijn. Dat deze vrouwen geen hulp nodig hebben.”

    • Joost Pijpker