Aantrekkelijk

‘Oud, dik en lelijk’ vliegt eruit bij het Russische Aeroflot

Ze noemen zichzelf al ‘ODL’: de categorie ‘Oud, Dik en Lelijk’. Een groep stewardessen van Aeroflot, zo meldde nieuwszender Radio Free Europe/Radio Liberty, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de leiding van de Ruslands grootste vliegmaatschappij. Sinds vorig jaar worden de stewardessen niet meer ingezet voor internationale vluchten. Reden: ze zijn niet aantrekkelijk genoeg.

Volgens stewardess Jevgenia Magoerina (41) begon Aeroflot afgelopen juni met het fotograferen en het meten van cabinepersoneel. Sommige stewardessen werden gewogen. Voor nieuwe uniformen, volgens de officiële lezing. Voor interne selectie, zo vertelt Magoerina. „Tegen iedereen werd gezegd dat bij Aeroflot vanaf nu alleen nog maar jonge en slanke medewerksters internationaal zouden vliegen.”

Volgens Magoerina zijn in totaal 400 stewardessen in de categorie ‘oud, dik en lelijk’ terecht gekomen. Dat wil zeggen: ze zijn ouder dan veertig jaar en hebben maat 42 of meer, zoals Jevgenia Magoerina. Het boordpersoneel in deze categorie werd niet alleen geschrapt van de vluchten naar het buitenland, de stewardessen worden zo ongeveer hun baan uit gepest. Magoerina is terechtgekomen in categorie 1: cabinepersoneel dat alleen wordt ingezet in de nacht of voor korte ochtendvluchten. Dat de 41-jarige moeder onlangs werd gepromoveerd tot hoofdpurser en een onderscheiding kreeg voor medisch ingrijpen bij een passagier met een hersenbloeding doet er niet toe.

Een aantal stewardessen heeft zich inmiddels georganiseerd. De vrouwen tekenden protest aan bij de Russische luchtvaartmaatschappij en bij het OM en schreven een brief aan president Poetin. De civiele zaak tegen Aeroflot is de volgende stap.

Meer nog dan andere luchtvaartmaatschappijen profileert Aeroflot zich met zijn stewardessen, vaak gehuld in rode retro-uniformen met een goudkleurige hamer-en-sikkel op de mouw.