Ziekenhuizen gaan medicijnen samen inkopen

De acht academische ziekenhuizen in Nederland willen zo de prijzen van dure geneesmiddelen verlagen.

Het gaat om de academische ziekenhuizen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Leiden, Maastricht, Groningen en Nijmegen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De acht academische ziekenhuizen in Nederland gaan samen dure geneesmiddelen inkopen om zo de prijzen van die medicijnen te kunnen verlagen. Dat bevestigt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) na berichtgeving van Het Financieele Dagblad (FD). Het gaat om de academische ziekenhuizen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Leiden, Maastricht, Groningen en Nijmegen.

De ziekenhuizen willen ook de korting die op de geneesmiddelen wordt bedongen gedeeltelijk openbaar maken. Dat zou opmerkelijk zijn, aangezien farmaceutische bedrijven de afgesproken kortingen doorgaans geheim willen houden. Door de huidige “schimmigheid” worden prijzen van gepatenteerde medicijnen momenteel kunstmatig hooggehouden, citeert het FD NFU-voorzitter Ernst Kuipers.

Lees ook: Waarom zijn de tarieven van ziekenhuizen nog geheim?

De kosten van medicijnen voor academische ziekenhuizen zouden vooral door de introductie van nieuwe kankermedicijnen zijn gestegen. Zo had het Erasmus MC in Rotterdam het afgelopen jaar te maken met 180 miljoen euro aan kosten, tegen 100 miljoen in 2010.

Farmaceutische bedrijven wijzen op de kosten die worden gemaakt voor het ontwikkelen van medicijnen die uiteindelijk niet op de markt belanden. Ook de studies die moeten worden gedaan bij het registreren van nieuwe geneesmiddelen kosten veel geld.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalde vorig jaar dat samenwerking door de ziekenhuizen bij de inkoop van medicijnen niet in strijd is met mededingingsregels. Vermoedelijk was de angst voor sancties van de ACM een van de redenen waarom een dergelijke samenwerking tussen ziekenhuizen niet eerder op gang is gekomen.

    • Etienne Verschuren