Wapenhandel bereikt hoogste niveau sinds Koude Oorlog

Vooral landen in het Midden-Oosten importeerden de afgelopen vijf jaar veel wapens.

Foto Koen van Weel / ANP

De internationale wapenhandel zat de afgelopen vijf jaar op het hoogste niveau sinds het einde van de Koude Oorlog, begin jaren negentig. Dat staat in een maandag verschenen rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Tussen 2012 en 2016 werden 8,4 procent meer wapens verhandeld dan tussen 2007 en 2011.

Volgens het SIPRI namen vooral de wapenleveranties aan het Midden-Oosten en Azië in omvang toe. Bijna één op de drie wapens wereldwijd werd verkocht aan een land in het Midden-Oosten. De voorbije vijf jaar verdubbelde het aantal wapens dat richting de regio ging bijna. Saoedi-Arabië was de grootste koper. Die staat voerde bijna 212 procent meer wapens in dan in de periode 2007-2011.

India

Alleen India importeerde de voorbije vijf jaar meer wapens dan Saoedi-Arabië - het land nam 13 procent van de totale wapenhandel voor zijn rekening. Daarmee laat het land volgens het SIPRI China en aartsrivaal Pakistan ruim achter zich. De toestroom van wapens naar Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Europa nam juist af, in dat laatste geval met een derde.

De Verenigde Staten waren tussen 2012 en 2016 de grootste mondiale wapenleverancier. Eén op de drie geleverde wapens was afkomstig uit een Amerikaanse fabriek. De helft van de Amerikaanse wapenexport was bestemd voor het Midden-Oosten. Na de Amerikanen waren de Russen de grootste exporteur. Zij leverden een kwart van het internationaal verhandelde wapentuig.

    • Vincent Sondermeijer