Voorzitter Nobelprijscomité voor de Vrede overleden

De Noorse Kaci Kullmann Five is 65 geworden. Ze overleed afgelopen zondag aan de gevolgen van borstkanker.

Foto Heiko Junge/ EPA Kaci Kullmann Five, voorzitter van het Nobelprijscomité, kondigt in oktober aan dat de Colombiaanse president Juan Manuel Santos de winnaar is van de Nobelprijs voor de Vrede van 2016.

De Noorse voorzitter van het Nobelprijscomité voor de Vrede, Kaci Kullmann Five, is afgelopen zondag op 65-jarige leeftijd overleden. Ze overleed aan de gevolgen van borstkanker, dat meldt het comité op haar website.

Five werd in 2003 lid van het Nobelprijscomité en in 2015 benoemd als voorzitter.

Voortrekkersrol voor vrouwen

Afgelopen oktober maakte ze de laatste verrassende winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede bekend: de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Hij kreeg de prijs vlak nadat de Colombiaanse bevolking in een referendum tegen het vredesakkoord met guerillabeweging FARC had gestemd.

Vanwege haar ziekte lukte het Five niet om in december bij de ceremonie uitreiking aanwezig te zijn. In reactie op haar overlijden noemt de Noorse premier Erna Solberg haar “een sterk en goed persoon”. Volgens het Nobelprijscomité was Five een “politiek pionier die een belangrijke voortrekkersrol speelde voor veel vrouwen”. Five was minister van Handel en Scheepvaart en voorzitter van de Conservatieve Partij in Noorwegen.

    • Huib de Zeeuw