Schaatsen op het grootste zoetwatermeer ter aarde

Geen Elfstedentocht? Dan maar uitwijken. De helft van de deelnemers bij de marathon op het Russische Bajkalmeer is Nederlands.

Het Bajkalmeer.
Het Bajkalmeer. Foto EPA/Alexander Nemenov

Het is een barre tocht; het Siberische Bajkalmeer is met 31.500 vierkante kilometer oppervlak en 1642 meter diepte het grootste zoetwatermeer ter wereld op volume. De route van de Baikal Ice Storm beslaat daarvan weliswaar maar 205 kilometer, van Sakhajurta naar Listvjanka. Vanwege de gure omstandigheden en de temperaturen van rond de -18 graden Celsius is de marathon bijzonder zwaar.

Zo zwaar dat het skionderdeel dit jaar niet doorging: niet genoeg deelnemers.

Voor het onderdeel mountainbike wilden de Russen wel opdraven. Het schaatsen ook wel. Dáár troffen ze de enige buitenlanders die meededen met de marathon: een groep van dertig Nederlanders die wel bereid waren om de 10.000 roebel - omgerekend 160 euro - aan inschrijfkosten uit te geven.

De meeste Nederlanders schaatsten apart en kwamen niet eens op de ranglijst terecht. Op één na.

    • Len Maessen