Russische VN-ambassadeur Tsjoerkin overleden

De 64-jarige Vitali Tsjoerkin was sinds 2006 ambassadeur bij de Verenigde Naties. Hij zou zijn overleden na hartproblemen.

De Russische ambassadeur bij de VN, Vitali Tsjoerkin.
De Russische ambassadeur bij de VN, Vitali Tsjoerkin. Foto Jason Szenes/ EPA

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN), Vitali Tsjoerkin, is maandag onverwacht overleden in New York. Dat meldt Russia Today op basis van een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tsjoerkin was sinds 2006 ambassadeur bij de VN. Hij zou dinsdag 65 zijn geworden. Volgens een woordvoerder van het Kremlin is de Russische president Vladimir Poetin zeer bedroefd over zijn overlijden. “Poetin waardeert Tsjoerkin’s professionalisme en zijn diplomatieke talent”.

‘Overleden na hartproblemen’

Volgens de New York Post had Tsjoerkin op maandagochtend (Amerikaanse tijd) hartproblemen op de ambassade en is hij met spoed overgebracht naar het New York Presbyterian Hospital. Zijn overlijden werd bekendgemaakt tijdens een vergadering van de VN.

Binnen de VN-Veiligheidsraad stond Tsjoerkin bekend als een strijdlustige verdediger van de Russische politiek. In een van zijn laatste optredens verdedigde hij de Russische inlijving van de Krim als uitkomst van de wil van de bevolking op het schiereiland.

Tsjoerkin heeft een lange staat van dienst bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij begon in 1990 als woordvoerder van het ministerie in het toenmalige Sovjet-Unie, werd begin jaren negentig onderminister voor Buitenlandse Zaken en vervolgde zijn diplomatieke carrière als Russische ambassadeur in België, Canada, bij de NAVO en de West Europese Unie (WEU).

    • Huib de Zeeuw