Recensie

Recensie Muziek

Ryanne van Dorst’s Dool is duister, maar niet gevaarlijk

De Rotterdamse Ryanne van Dorst, voorheen bekend als Elle Bandita, heeft een nieuwe groep, Dool. Hierin speelt Van Dorst met ervaren rockmuzikanten, van onder andere de melodieuze hardrockband The Devil’s Blood. De stem van Van Dorst wordt nu omringd door een dampend moeras aan gitaarspel, met duistere echo’s. Van Dorst zelf heeft een lieflijke manier van zingen. Want dat is het onverwachte aan debuut-album Here Now, There Then: hoewel de vorm van de nummers past in het melodieuze hardrockgenre, is het geluid nauwelijks ruig te noemen. De gitaren klinken vol maar niet gevaarlijk. Van Dorsts zanglijn in bijvoorbeeld het tien minuten durende openingsnummer ‘Vantablack’ is vermenigvuldigd tot een gedragen treurkoor. Hierna volgt gelukkig ‘Golden Serpents’ met zijn geraffineerde melodie, en er zijn meer geslaagde nummers. Dan is het jammer dat Van Dorsts stem soms verdrinkt in de begeleiding. Ze verdiende meer stootkracht.

Live: 25/2 Rotown, Rotterdam; 2/3 Vera, Groningen.