Necrologie Norma McCorvey (1947-2017), van pro- naar anti-abortus

Dankzij ‘Jane Roe’ werd abortus in de hele VS legaal

Ze werd beroemd in 1973, toen het Amerikaanse Hooggerechtshof in de zaak-Roe vs. Wade haar geplande abortus legaal verklaarde.

Foto AP

De Amerikaanse Norma McCorvey, die afgelopen zaterdag op 69-jarige leeftijd overleed in haar woonplaats in de staat Texas, was beter bekend onder haar pseudoniem Jane Roe, waarmee ze uitgroeide tot het nationale symbool van de strijd voor abortusrechten voor Amerikaanse vrouwen.

McCorvey vergaarde in 1973 bekendheid met de zaak-Roe vs. Wade, waarin het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat de voorgenomen abortus van McCorvey legaal was. Met de uitspraak werd het recht op abortus in de Verenigde Staten vastgelegd. Tot op de dag van vandaag is de uitspraak in de VS voer voor verhit politiek en maatschappelijk debat.

McCorvey, die een getroebleerde jeugd doormaakte, raakte in 1969 op 21-jarige leeftijd zwanger van haar derde kind. Op dat moment had ze haar driejarige dochter al voor adoptie afgestaan. De werkloze en ongehuwde McCorvey wilde een abortus, maar dat was in ‘haar’ staat Texas verboden.

Nadat ze eerst had geïnsinueerd te zijn verkracht en dit later weer had teruggenomen, richtte ze zich tot twee vrouwelijke advocaten en spande een rechtszaak aan onder de naam Jane Roe. Het proces werd bekend onder de naam ‘Roe vs. Wade’, naar de Texaanse openbaar aanklager Henry Wade.

Het Hooggerechtshof oordeelde na een juridisch gevecht van drie jaar dat de abortuswetgeving in Texas ongrondwettelijk was, omdat het een ernstige inbreuk betekende op de privacyrechten van vrouwen. McCorvey, die overigens nooit abortus pleegde, had de zaak gewonnen.

Opmerkelijk genoeg veranderde jaren later haar houding ten aanzien van abortus: ze werd lid van de Rooms-Katholieke Kerk en Operation Rescue, een antiabortusgroep in Dallas. Onder haar echte naam, Norma McCorvey, werd ze in de jaren negentig zelfs een boegbeeld voor de pro-life-beweging in de VS.

In 1995 schreef McCorvey een boek over haar moeilijke jeugd en haar verleden met gewelddadige mannen, drugs en haar abortusstrijd. In 2005 vocht ze de eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof tevergeefs aan. De abortuskwestie is in de VS weer actueel, nu de nieuwe Republikeinse president Donald Trump zich heeft uitgesproken tegen het recht op abortus.

    • Etienne Verschuren