nazi-parafernalia

Rode bakelieten telefoon van Adolf Hitler geveild voor kwart miljoen dollar

Het veilinghuis Alexander Historical Auctions zette Adolf Hitlers voormalige telefoon in de markt als een „massavernietigingswapen”. En niet zonder succes: de rode bakelieten telefoon waarmee de leider van nazi-Duitsland in de tweede helft van de Tweede Wereldoorlog zijn bevelen uitdeelde, is voor 243.000 dollar (229.000 euro) verkocht aan een anonieme Amerikaan. De telefoon van het merk Siemens werd in 1945 gevonden in Hitlers Berlijnse bunker, waar hij uiteindelijk zelfmoord pleegde. Het communicatiemiddel, met Hitlers naam erop, werd gevonden door Sovjetsoldaten, die het cadeau gaven aan de Britse officier Sir Ralph Rayner. Hem zou eerst de witte telefoon van Eva Braun zijn aangeboden, maar Rayner vond de rode mooier. (NRC)

    • Milo van Bokkum