Korting bedingen

Academische ziekenhuizen gaan dure medicijnen samen inkopen

De acht academische ziekenhuizen in Nederland gaan samen dure geneesmiddelen inkopen om zo de prijzen van die medicijnen te kunnen verlagen. Dat bevestigt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Het gaat om de academische ziekenhuizen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Leiden, Maastricht, Groningen en Nijmegen. De ziekenhuizen willen ook de korting die op de geneesmiddelen wordt bedongen gedeeltelijk openbaar maken. Dat zou opmerkelijk zijn, aangezien farmaceutische bedrijven de afgesproken kortingen doorgaans geheim willen houden. Door de huidige „schimmigheid” worden prijzen van gepatenteerde medicijnen momenteel kunstmatig hooggehouden. (NRC)

    • Etienne Verschuren