Hongersnood uitgeroepen in Zuid-Soedan

Meer dan 100.000 mensen hebben acuut voedsel nodig. Het is de eerste keer sinds 2011 dat een Afrikaans land de hongersnood uitroept.

Foto: Albert Gonzalez Farran

De regering van Zuid-Soedan heeft in twee districten in een deelstaat van het land de hongersnood uitgeroepen, zo meldt persbureau AP. Drie VN-organisaties leggen de schuld bij de burgeroorlog in het land en beschuldigen president Salva Kiir ervan voedselhulp tegen te houden.

Sinds 2013 is het land in een burgeroorlog, de laatste maanden heftiger dan ooit. Door de oorlog hebben veel mensen maar beperkt toegang tot voedsel. Volgens de Zuid-Soedanese regering zijn 100.000 mensen in acute hongersnood en is de kans groot dat nog een miljoen extra burgers zouden verhongeren. De helft van de inwoners van Zuid-Soedan, 5,5 miljoen mensen, zit in voedselonzekerheid en is “in levensgevaar de komende maanden”.

Schuld

De VN beschuldigt de regering ervan de voedselcrisis te veroorzaken. “Deze hongersnood komt van menselijke hand”, zegt Joyce Luma, hoofd van het World Food Program. Volgens een anonieme medewerker van de VN hebben Zuid-Soedanese politici voedselhulp in strategische gebieden geblokkeerd of beperkt.

Het is voor het eerst sinds de crisis in Somalië in 2011 dat een Afrikaans land weer een hongersnood heeft uitgeroepen. Toen kwamen tussen 2010 en 2012 meer dan een kwart miljoen mensen om van de honger. Naast de hongernood in Zuid-Soedan, waarschuwt de VN voor een crisis in Yemen, Somalië en Nigeria, die allen ook met zware voedseltekorten kampen.

Lees ook: La Niña laat het vee sterven en de mensen hongeren

In december zegde minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) 5 miljoen toe voor voedselhulp aan Zuid-Soedan.

Burgeroorlog

Het gaat al langer slecht met Zuid-Soedan. Het land kwam in 2014 in een burgeroorlog terecht toen president Salva Kiir zijn vicepresident Riëk Machar afzette en troepen loyaal aan beide mannen in gevecht kwamen. Sindsdien zijn tienduizenden burgers omgekomen en meer dan een miljoen gevlucht.

Afgelopen november waarschuwde VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon voor een “groot risico op massaslachtingen”. De VN vergeleek de etnische zuiveringen in het land met de genocide in Rwanda in 1994.