Hitlers telefoon geveild voor kwart miljoen dollar

De Britse officier Sir Ralph Rayner nam het object na de oorlog mee uit Hitlers bunker.

De telefoon
De telefoon Alexander Historical Auctions/AFP

Het veilinghuis Alexander Historical Auctions wist wel raad met het aanprijzen van Hitlers voormalige telefoon: ze zetten het in de markt als een “massavernietigingswapen”. En niet zonder succes: de rode bakelieten telefoon waarmee de leider van Nazi-Duitsland in de tweede helft van de Tweede Wereldoorlog bevelen uitdeelde is voor 243 duizend dollar verkocht aan een anonieme Amerikaan. Hij of zij bracht het winnende bod telefonisch uit.

De bijnaam is niet helemaal overdreven. Volgens de BBC zijn er veel bevelen door de transporteerbare hoorn gegaan die een groot aantal levens hebben gekost. Zo zou Hitler met de telefoon hebben gezegd dat Stalingrad koste wat het kost behouden moest worden, waardoor de strijd erg lang voortduurde. Ook lanceerde hij er raketten mee op Groot-Brittanië.

De telefoon van het merk Siemens werd in 1945 gevonden in Hitlers Berlijnse bunker, waar hij het einde van de oorlog zag naderen en uiteindelijk zelfmoord pleegde. Het communicatiemiddel, met Hitlers naam erop, werd gevonden door Sovjetsoldaten, die het cadeau gaven aan de Britse officier Sir Ralph Rayner. Ze zouden hem eerst de witte telefoon van Hitlers vrouw Eva Braun hebben aangeboden, maar Rayner zei dat hij de rode mooier vond. Bij zijn dood in 1977 verscheen nog een foto van Rayner die de telefoon gebruikt.

De onderkant van de telefoon met de inscriptie. Alexander Historical Auctions/AFP

Museum

Zijn 82-jarige zoon liet het object nu veilen en sprak eerder zijn hoop uit dat een museum het zou kopen. Bieden begon bij 100 duizend dollar.

Tegelijkertijd veilde het veilinghuis ook nog een porseleinen beeldje van een hond. Dat nam Rayner ook mee uit de bunker. Vermoedelijk is die gemaakt door concentratiekampgevangenen in Dachau.

    • Milo van Bokkum