Eurolanden en Griekenland zetten ‘goede en positieve stap’

De Grieken hoeven mogelijk minder hard te bezuinigen en de onderhandelingen over het steunplan worden hervat, spraken de Eurolanden maandag af.

Foto van het rondetafelgesprek dat de ministers van Financiën van de Eurolanden maandag hadden met Griekenland in Brussel.
Foto van het rondetafelgesprek dat de ministers van Financiën van de Eurolanden maandag hadden met Griekenland in Brussel. Foto AP.

Eurolanden hebben maandag met Griekenland afgesproken dat de onderhandelingen over het huidige hulpprogramma aan dat land „zo snel mogelijk” worden hervat - die lagen stil sinds december. Als Griekenland kan aantonen dat het voldoende structurele hervormingen doorvoert, hoeft er bovendien waarschijnlijk minder hard bezuinigd te worden.

Na afloop van een vergadering van ministers van Financiën sprak Eurocommissaris Pierre Moscovici over „licht aan het einde van de bezuinigingstunnel”. Ook minister en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem denkt dat „begrotingsruimte” voor Athene binnen handbereik ligt, maar dan moet wel „alles goed gaan” - en dat hangt vooral van Athene zelf af. Griekenland wordt onder meer geacht om belastingen, pensioenen en de arbeidsmarkt meer in lijn te brengen met de Europese praktijk.

Geen euro extra

De Griekse regering waarschuwde „geen euro extra” te willen snijden, na jaren van snoeiharde bezuinigingen. De onderhandelingen over het Griekse hulpprogramma (86 miljard euro) liepen daardoor vast. Extra ingewikkeld was onenigheid tussen de geldschieters. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was van mening dat verder bezuinigen weinig zin heeft en Griekenland onherstelbaar zou beschadigen.

De conclusie van de vergadering maandag was dat het inderdaad mogelijk is om te verschuiven van ‘bezuinigingen’ naar ‘hervormingen’, omdat Griekenland „al veel werk” heeft gedaan, aldus Dijsselbloem. De afspraken zijn nog niet heel hard, er ligt nog geen „politiek akkoord”, maar hij sprak van een „goede en positieve stap”.

IMF aan boord krijgen

Ook richting de eisen van het IMF. „Dit bevalt het IMF meer”, zei Dijsselbloem. Dat is belangrijk, omdat het fonds weigert mee te betalen aan een steunprogramma dat op termijn onhoudbaar blijkt te zijn. Dijsselbloem: „Mijn doel is het IMF aan boord krijgen.”

    • Stéphane Alonso