Erasmusprijs 2017 gaat naar cultuursocioloog Lamont

De Canadese socioloog krijgt de prijs voor haar onderzoek naar minderheden en gestigmatiseerde groepen.

Koning Willem Alexander reikte vorig jaar de Erasmusprijs uit aan de Britse schrijfster A.S. Byatt.
Koning Willem Alexander reikte vorig jaar de Erasmusprijs uit aan de Britse schrijfster A.S. Byatt. Foto Koen van Weel/ ANP

De Canadese cultuursocioloog Michèle Lamont krijgt dit jaar de Erasmusprijs. Aan deze prestigieuze onderscheiding is een geldbedrag verbonden van 150.000 euro. Dat heeft de Nederlandse stichting Praemium Erasmianum op maandag bekendgemaakt.

De 59-jarige hoogleraar Sociologie aan de universiteit van Harvard krijgt de prijs voor haar bijdrage aan onderzoek binnen de sociale wetenschap naar de relatie tussen macht, kennis en diversiteit. Lamont is tevens professor in Afrikaans en Afrikaans- Amerikaanse studies en bekleed de Robert I. Goldmanstoel in Europese Studies.

Onderzoek naar minderheden en gestigmatiseerde groepen

De jury prijst Lamont voor onderzoek naar minderheden. Zij heeft haar wetenschappelijke carrière gewijd aan de vraag hoe maatschappelijke omstandigheden ongelijkheid en sociale uitsluiting teweegbrengt en hoe gestigmatiseerde groepen hun eigenwaarde bewaken. Met haar baanbrekende internationaal vergelijkend onderzoek heeft ze “laten zien dat kansarme groepen nieuwe vormen van eigenwaarde en respect kunnen bereiken”.

Lamont heeft tientallen artikelen en boeken geschreven. In How professors think (2009) onderzoekt Lamont hoe de academische wereld bepaalt wat waardevolle kennis is en in haar meeste recente boek Getting Respect (2016) beschrijft de socioloog hoe verschillende gestigmatiseerde groepen omgaan met discriminatie. Oktober vorig jaar werd Lamont door de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderscheiden met een eredoctoraat.

De Erasmusprijs wordt sinds 1958 toegekend aan een persoon of instelling die binnen de Europese tradities een bijdrage heeft geleverd op het gebied van cultuur of sociale wetenschappen. Bekende laureaten zijn de Joods-Oostenrijkse nazi-jager Simon Wiesenthal (1992), het Duits liberaal weekblad Die Zeit (1979) en Wikipedia (2015). De winnaar van afgelopen jaar was de Britse schrijfster A.S. Byatt. De prijs wordt in november 2017 uitgereikt door Koning Willem-Alexander.