‘Meest gesamplede drummer’ Clyde Stubblefield (73) overleden

James Brown-drummer

De zaterdag overleden drummer Clyde Stubblefield werd beroemd dankzij een drumbreak van twintig seconden, die in meer dan duizend nummers werd gebruikt.

Clyde Stubblefield in de Sosonic studio in Madison, Wiscons in 2015. Foto Amber Arnod/AP

Met een breakbeat van nog geen twintig seconden legde drummer Clyde Stubblefield de basis voor ruim 1300 andere nummers. Rappers en hip-hopgroepen als Dr. Dre, Public Enemy en N.W.A. maakten zijn muziek wereldberoemd, door een fragment als sample te gebruiken.

Zelf moest hij niet zoveel hebben van het James Brown-nummer Funky Drummer waarop zijn roem gebaseerd was. Over het nummer zei Stubblefield in 2014 tegen Paste Magazine: ‘Ik vond het geen goed nummer. Ik houd er nog steeds niet van.’ Zaterdag overleed de drummer op 73-jarige leeftijd aan een nieraandoening.

Op 5:22 van de veelgesamplede break.

Stubblefield speelde gedurende zes jaar voor funkartiest James Brown. De drummer is te horen op een aantal belangrijke James Brown-platen als Cold Sweat, Say It Loud — I’m Black and I’m Proud en Sex Machine. Ook trad hij op tijdens belangrijke concerten, zoals het concert na de dood van Martin Luther King Jr. in de arena Boston Garden in Boston.

Bekende nummers waarop de drums van Stubblefield te horen is zijn onder andere ‘Fuck Tha Police’ van rapgroep N.W.A., ‘Fight the Power’ van Public Enemy en Dr. Dre’s ‘Let Me Ride’. Ook artiesten als Ed Sheeran en George Michael gebruikten Stubblefields break.

Omdat Stubblefield niet als songwriter genoemd staat vermeld van het oorspronkelijke nummer, verdiende hij weinig aan royalties, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.

    • Thomas van Huut