Aantal winkelovervallen neemt verder af

De afgelopen zeven jaar daalde het aantal overvallen met maar liefst 70 procent. Het aantal plofkraken nam wel licht toe.

Een winkel
Een winkel Jeroen Jumelet/ANP

Het aantal winkelovervallen is in 2016 weer gedaald, tot 276. Dat blijkt uit cijfers van Detailhandel Nederland. De afgelopen zeven jaar daalde het aantal overvallen met maar liefst 70 procent. In 2015 ging het nog om 310 overvallen.

Volgens Detailhandel Nederland is het duidelijk dat de recentelijke aanpak van overvallen zijn vruchten afwerpt. De afgelopen jaren is er meer politieke aandacht gekomen voor dit onderwerp, wat onder andere heeft geleid tot het instellen van een Taskforce Overvallen.

Wel ziet de brancheorganisatie een zeer lichte toename in het aantal plofkraken. Dat aantal schommelde vorig jaar rond de honderd. De daders hiervan worden echter maar zelden opgespoord en zijn vaak ook in Duitsland actief.

Woningen

Ook bleek in oktober al dat er juist een relatieve toename is in het aantal overvallen op woningen. Er is echter geen sprake van een één-op-één verschuiving; het absolute aantal woningovervallen neemt ook af. Die toename wordt mogelijk verklaard door betere maatregelen bij winkeliers, zoals meer camerabewaking en trainingen aan personeel.

    • Milo van Bokkum