Vrouw achter legalisering abortus in VS ‘Jane Roe’ (69) overleden

Ze werd bekend in 1973, toen het Hooggerechtshof in de VS in de ‘Roe v. Wade’-zaak haar abortus legaal verklaarde.

Norma McCorvey, beter bekend als 'Jane Roe'.
Norma McCorvey, beter bekend als 'Jane Roe'. Foto Shaun Heasley/Reuters

De Amerikaanse Norma McCorvey is zaterdag op 69-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Katy, Texas aan de gevolgen van hartfalen. McCorvey is beter bekend onder haar pseudoniem ‘Jane Roe’, waarmee ze uitgroeide tot het nationale symbool van de strijd voor abortusrechten voor Amerikaanse vrouwen.

McCorvey vergaarde in 1973 bekendheid met de ‘Roe v. Wade’-zaak, waarin het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat de voorgenomen abortus van McCorvey legaal was. Met de uitspraak werd het recht op abortus in de Verenigde Staten vastgelegd. Tot op de dag van vandaag is de uitspraak in de VS voer voor verhit politiek en maatschappelijk debat.

Rechtszaak

McCorvey, die een getroebleerde jeugd doormaakte, raakte in 1969 op 21-jarige leeftijd zwanger van haar derde kind. Op dat moment had ze haar driejarige dochter al voor adoptie afgestaan. De werkloze en ongehuwde McCorvey wilde een abortus, maar dat was in haar staat Texas verboden. Nadat ze eerst had geïnsinueerd te zijn verkracht en dit later weer had teruggenomen, richtte ze zich tot twee vrouwelijke advocaten en spande een rechtszaak aan onder de naam Jane Roe. Het proces werd bekend onder de naam ‘Roe vs. Wade’, naar de Texaanse openbaar aanklager Henry Wade. Het Hooggerechtshof oordeelde na een juridisch gevecht van drie jaar dat de abortuswetgeving in Texas ongrondwettelijk was omdat het een ernstige inbreuk betekende op de privacyrechten van vrouwen. McCorvey, die zelf overigens nooit abortus pleegde, had de zaak gewonnen.

Opmerkelijk genoeg veranderde jaren later de houding van McCorvey ten opzichte van abortus: ze werd lid van de roomskatholieke kerk en van Operation Rescue, een anti-abortusgroep in Dallas. Onder haar echte naam, Norma McCorvey, werd ze in de jaren negentig zelfs een boegbeeld voor de pro-life-beweging in de VS:

In 1995 schreef McCorvey een boek over haar moeilijke jeugd en haar historie met gewelddadige mannen, drugs en haar abortusstrijd. In 2005 vocht ze de eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof tevergeefs aan.

De abortuskwestie is in Amerika wederom actueel, omdat de nieuwe president Donald Trump zich heeft uitgesproken tegen het abortusrecht.